Пилешка пита со печурки и праз

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Загрејте го путерот во голема тава на средна до висока температура. Ставете ги празот и печурките и пржете 2-3 минути додека не почнат да омекнуваат. Зголемете ја температурата, додајте ги парчињата пилешко и пржете уште 2 минути, а потоа додајте ја супата и оставете да зоврие.

Во меѓувреме, измешајте го пченкарното брашно со 2 лажици вода и истурете го во тавата, заедно со хоплата. Додека да зоврие нежно мешајте, па гответе додека сосот да згусне. Тргнете ја тавата од рингла и додајте го спанаќот, а потоа целата смеса пренесете ја во тава за печење од околу 28 x 15 см. Оставете малку да се излади.

Земете лист кора и смачкајте ја со раце. Ставете ги парчињата кора врз пилешкиот фил и повторете со преостанатите листови кора.

Попрскајте го тестото со маслиново масло, а потоа печете ја питата околу 20 минути, за кората да зацврсне и на места да добие златно-кафеава боја.

Состојки:
2 лажици путер

1 голем праз, измиен и исечкан на парчиња од по 2 см

200 г печурки, крупно сечкани

4 филети пилешки гради од по 250 г, исечени на парчиња со големина на залак

250 мл кокошкина супа од коцка

1 лажица пченкарно брашно

100 мл хопла

2 големи шаки спанаќ

околу 6 кори

маслиново масло

Објавено

Четврток, Декември 6, 2018 - 18:46

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе

Најголемата закана од оружје засновано на ВИ не доаѓа од поединечни земји. Заканата ќе дојде од недржавни актери.

повеќе