Пилешка пита со печурки и праз

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 190 степени.

Загрејте го путерот во голема тава на средна до висока температура. Ставете ги празот и печурките и пржете 2-3 минути додека не почнат да омекнуваат. Зголемете ја температурата, додајте ги парчињата пилешко и пржете уште 2 минути, а потоа додајте ја супата и оставете да зоврие.

Во меѓувреме, измешајте го пченкарното брашно со 2 лажици вода и истурете го во тавата, заедно со хоплата. Додека да зоврие нежно мешајте, па гответе додека сосот да згусне. Тргнете ја тавата од рингла и додајте го спанаќот, а потоа целата смеса пренесете ја во тава за печење од околу 28 x 15 см. Оставете малку да се излади.

Земете лист кора и смачкајте ја со раце. Ставете ги парчињата кора врз пилешкиот фил и повторете со преостанатите листови кора.

Попрскајте го тестото со маслиново масло, а потоа печете ја питата околу 20 минути, за кората да зацврсне и на места да добие златно-кафеава боја.

Состојки:
2 лажици путер

1 голем праз, измиен и исечкан на парчиња од по 2 см

200 г печурки, крупно сечкани

4 филети пилешки гради од по 250 г, исечени на парчиња со големина на залак

250 мл кокошкина супа од коцка

1 лажица пченкарно брашно

100 мл хопла

2 големи шаки спанаќ

околу 6 кори

маслиново масло

Објавено

Четврток, Декември 6, 2018 - 18:46

Време е за коренити промени на економскиот систем во Хрватска.

повеќе

Јавното здравје и економијата одат заедно и во време на пандемија, па затоа најдобриот начин да ѝ се помогне на економијата во оваа криза е ако се воведат адекватни рестрикции за пандемијата да се стави под контрола.

повеќе

Стопанската комора на Македонија со донесувањето на 4-тиот сет на мерки гледа остварување на ветеното дека Владата на РСМ и во услови на здравствено- економска криза ќе стои зад компаниите.

повеќе