Печени макарони со тиква

Приготвување:

Сварете ги макароните.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Пресечете ја тиквата на половина по должина, попрскајте ја со маслиново масло и испечете ја. Кога ќе биде печена и мека, испасирајте ја. Зачинете ја со сол и црн пипер и оставете ја настрана.

Додека ја печете тиквата, во тава на средно ниска температура испржете го кромидот на 2 лажици путер. Повремено промешајте. Кромидот треба да стане златнокафеав. Извадете го на чинија и оставете го на страна.

Во истата тава во која го динставте кромидот, стопете 4 лажици путер на средно ниска температура. Посипете го брашното и измешајте го. Динстајте 2 минути, а потоа додајте го млекото. Динстајте мешајќи додека смесата да згусне, неколку минути. Пробајте и зачинете со сол и црн пипер

Намалете ја температурата на ниска и додајте ја пасираната тиква. Кога ќе се загрее, додајте го кашкавалот. Ако сосот е претерано густ кога ќе се стопи кашкавалот, додајте млеко. Продолжете да мешате додека сосот не се загрее, а потоа додајте ги макароните. Вкусете и додајте повеќе сол ако е потребно.

Во другата тава стопете го преостанатиот путер и измешајте го со лебните трошки. Посипете ги трошките врз макароните и печете ги на 200 степени околу 15 минути, или додека трошките да добијат златна боја, а на рабовите да се појават меурчиња.

Послужете веднаш.

Состојки:
350 г макарони

една помала долгнавеста тиква

маслиново масло

2 кромиди, сечкани

8 лажици путер

2 лажици брашно

500 мл млеко

сол и црн пипер

200 г кравји кашкавал

100 г зачинети лебни трошки

Објавено

Вторник, Март 12, 2019 - 09:58

САД денес остануваат држава со најнапреден систем на високо образование во светот, со најголем број на научни публикации, инвестиции во наука, патентирање на иновации и на добитници на Нобелова награда.

повеќе

(Реакција на колумната на Наум Кајчев, „За Гологанови и нашата заедничка историја“, 15 септември 2019, МКД.мк)

повеќе

Деликатна јазична авантура е ако се излезе од основното и утврдено значење на зборовите и се прејде во сферата на жаргонот и колоквијалноста.

повеќе