Печени макарони со тиква

Приготвување:

Сварете ги макароните.

Загрејте ја рерната на 200 степени. Пресечете ја тиквата на половина по должина, попрскајте ја со маслиново масло и испечете ја. Кога ќе биде печена и мека, испасирајте ја. Зачинете ја со сол и црн пипер и оставете ја настрана.

Додека ја печете тиквата, во тава на средно ниска температура испржете го кромидот на 2 лажици путер. Повремено промешајте. Кромидот треба да стане златнокафеав. Извадете го на чинија и оставете го на страна.

Во истата тава во која го динставте кромидот, стопете 4 лажици путер на средно ниска температура. Посипете го брашното и измешајте го. Динстајте 2 минути, а потоа додајте го млекото. Динстајте мешајќи додека смесата да згусне, неколку минути. Пробајте и зачинете со сол и црн пипер

Намалете ја температурата на ниска и додајте ја пасираната тиква. Кога ќе се загрее, додајте го кашкавалот. Ако сосот е претерано густ кога ќе се стопи кашкавалот, додајте млеко. Продолжете да мешате додека сосот не се загрее, а потоа додајте ги макароните. Вкусете и додајте повеќе сол ако е потребно.

Во другата тава стопете го преостанатиот путер и измешајте го со лебните трошки. Посипете ги трошките врз макароните и печете ги на 200 степени околу 15 минути, или додека трошките да добијат златна боја, а на рабовите да се појават меурчиња.

Послужете веднаш.

Состојки:
350 г макарони

една помала долгнавеста тиква

маслиново масло

2 кромиди, сечкани

8 лажици путер

2 лажици брашно

500 мл млеко

сол и црн пипер

200 г кравји кашкавал

100 г зачинети лебни трошки

Објавено

Вторник, Март 12, 2019 - 09:58

Македонските граѓани конечно го гледаат крајот на илузијата што им се продава од осамостопјувањето до денес.

повеќе

Министерот за финансии не треба да е кум, баџанак, шура, братучед или самиот тој, бидејќи треба да даде отпор на честите политички, но не и економски барања на членовите на владата.

повеќе

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе