Печени макарони со бешамел

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Премачкајте голема тава за печење со малку масло. Измешајте ги ренданите кашкавали во голем сад и ставете ги настрана.

Сварете ги тестенините до половина, исцедете ги, попрскајте ги со масло и измешајте. Оставете да се оладат додека да го приготвите сосот.

Направете го бешамелот и мешајќи со маталка додајте му ја неутралната павлака. Зачинете со сол и црн пипер.

Во бешамелот додајте третина од кашкавалите и мешајте со маталката додека смесата да се изедначи. Додајте уште една третина на истиот начин. Сосот треба да биде мазен и густ.

Префрлете го сосот кај оладените тестенини и мешајте додека тестенините да бидат целосно премачкани со него.

Истурете половина од макароните во подготвената тава за печење. Врз нив наредете ја третата третина од кашкавалите, а потоа и преостанатите макарони.

Во мал сад измешајте ги лебните трошки, пармезанот, стопениот путер и црвениот пипер. Истурете ја смесата врз макароните и печете додека да почне да пушта меурчиња и да добие златнокафеава боја, околу 30 минути. Послужете веднаш.

Состојки:
500 г макарони, полусварени 

1 лажица масло

бешамел-сос

250 мл неутрална павлака

400 г чедар кашкавал, рендан

200 г друг тврд кравји кашкавал, рендан

сол и црн пипер по вкус

лебни трошки

4 лажици путер, стопен

2 ќесички рендан пармезан

малку црвен пипер

Објавено

Понеделник, Февруари 3, 2020 - 22:14

Овозможувањето континуитет на стопанството треба да биде на прво место во агендата на Владата, бидејќи закрепнувањето на економијата ќе дојде токму од приватниот сектор.

повеќе

Светот првично се соочи со кризата предизвикана од коронавирусот на некоординиран начин, при што огромен број држави едноставно ги игнорираа предупредувањата и настапуваа самостојно.

повеќе

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе