Макарони со тиква и сланина

Приготвување:

Сварете ги макароните во солена вода и добро исцедете ги.

Загрејте голема тава на средна температура. Пржете ја сланината додека да порумени и да стане крцкава, околу 6-8 минути; исцедете ги вишокот масти. Пренесете ја сланината на чинија обложена со кујнска хартија.

Стопете го путерот во истата тава. Додајте го лукот, и динстајте, често мешајќи, додека не замириса, околу 1-2 минути. Додајте го брашното и мешајте додека не порумени, околу 1 минута. Постепено додавајте го млекото. Динстајте со постојано мешање околу 1-2 минути.

Додајте ги пасираната тиква, жалфијата и сенфот. Доведете до вриење, мешајќи повремено, додека сосот малку да згусне, околу 5 минути. Додајте ги пармезанот и хоплата. Зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Додајте ги макароните и пилешкото и лесно промешајте.

Послужете веднаш, гарнирано со сланина и жалфија.

Состојки:
350 г спираловидни макарони

3 ленти сланина, ситно сечкани

3 лажици несолен путер

4 чешниња лук, здробен

2 лажици брашно

350 мл млеко

300 г пасирана тиква

1 и пол лажица ситно сечкана свежа жалфија

1 и пол лажиче сенф

100 г свежо рендан пармезан

100 мл неутрална хопла

сол и свежо мелен црн пипер

250 г сечкано пилешко

Објавено

Среда, Ноември 7, 2018 - 14:10

Плаќањето на вработените на час наместо месечно помага да се зголеми нивната плата со тоа што ќе се вреднува работното време поефикасно.

повеќе

Нема пазар доколку нема информации. Дајте ги информациите за пазарот на грозје.

повеќе