Макарони со тиква и сланина

Приготвување:

Сварете ги макароните во солена вода и добро исцедете ги.

Загрејте голема тава на средна температура. Пржете ја сланината додека да порумени и да стане крцкава, околу 6-8 минути; исцедете ги вишокот масти. Пренесете ја сланината на чинија обложена со кујнска хартија.

Стопете го путерот во истата тава. Додајте го лукот, и динстајте, често мешајќи, додека не замириса, околу 1-2 минути. Додајте го брашното и мешајте додека не порумени, околу 1 минута. Постепено додавајте го млекото. Динстајте со постојано мешање околу 1-2 минути.

Додајте ги пасираната тиква, жалфијата и сенфот. Доведете до вриење, мешајќи повремено, додека сосот малку да згусне, околу 5 минути. Додајте ги пармезанот и хоплата. Зачинете со сол и црн пипер, по вкус.

Додајте ги макароните и пилешкото и лесно промешајте.

Послужете веднаш, гарнирано со сланина и жалфија.

Состојки:
350 г спираловидни макарони

3 ленти сланина, ситно сечкани

3 лажици несолен путер

4 чешниња лук, здробен

2 лажици брашно

350 мл млеко

300 г пасирана тиква

1 и пол лажица ситно сечкана свежа жалфија

1 и пол лажиче сенф

100 г свежо рендан пармезан

100 мл неутрална хопла

сол и свежо мелен црн пипер

250 г сечкано пилешко

Објавено

Среда, Ноември 7, 2018 - 14:10

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

повеќе