Хавајски бургер

Приготвување:

За да го направите сосот, измешајте ги мајонезот, теријаки сосот, медот и црвениот пипер.

Пропржете ги круговите ананас и бабура на средно висока температура, или испечете ги на скара.

Зачинете го меленото говедско месо и поделете го на 4 еднакви плескавици. Пржете ги на средна температура 4 до 5 минути од едната страна, потоа превртете ги и врз секоја плескавица ставете од теријаки сосот. Врз сосот на секоја плескавица ставете парче моцарела и оставете ја да се топи додека плескавицата се пржи, уште околу 4 минути.

Во друга тава на средна температура стопете путер и пропржете ги земичките од двете страни додека да добијат златнокафеава боја. Врз пресечената страна со лажица полејте малку од сосот и оставете лебот да впие. На секоја од половинките земички ставете по една плескавица, врз неа ставете две парчиња ананас, врз нив парчиња црвен кромид, па парчиња бабура и на крај зелена салата. Покријте со горните половини од земичките и притиснете малку да се згмечат. Послужете со екстра сос за макање.

Состојки:
За сосот:

100 г мајонез

2 лажици теријаки сос

1 лажица мед

1/4 лажичка црвен пипер


За бургерите:

8 цели круга ананас од конзерва

1 црвена бабура, исчистена од семиња и исечена на кругови

700 г мелено говедско

сол и црн пипер

теријаки сос

4 тенки парчиња моцарела

2 лажици путер

4 земички

половина црвен кромид, сечен на тенки кругови

листови зелена марула

Објавено

Понеделник, Март 11, 2019 - 17:27

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе

Кога знаеме како функционира кризата на претставеност, можеме да спречиме повторување на историјата, кое можеби овој пат би имало и многу полоши последици по демократското општество.

повеќе

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе