Али назик

Приготвување:


Измијте ги модрите патлиџани, избоцкајте ги на неколку места со чепкалка и ставете ги да се печат.

Исечете ги доматот и пиперката на коцки и ставете ги во рерната до модрите патлиџани. Повремено превртувајте ги.

Во тенџере стопете го путерот. Ставете го месото и динстајте го додека да омекне.

Додека се динста месото, додајте му го доматното пире, циметот, црвениот пипер, мешаниот зачин, магдоносот, црн пипер и сол.

Кога ќе се испечат модрите патлиџани, извадете ги од рерната и излупете ги. Исечкајте ги на мали коцки и измешајте ги со павлаката, лукот, малку магдонос, сол и црн пипер. Пропржете ја смесата да се загрее.

На дното на садот за послужување ставете ја смесата од модар патлиџан и павлака. Врз неа со лажица пренесете го месото сосе соковите што ги испуштило.

Врз месото наредете ги печените парчиња пиперки и домати. Најодозгора наросете со малку сечкан, свеж магдонос.

Состојки:
  • За смесата од модар патлиџан:
  • 3 модри патлиџани
  • 200 г кисела павлака
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажиче сол
  • ½ лажиче црн пипер
  • За филот од месо:
  • 500 г мелено месо
  • 3 лажици путер
  • 250 мл доматно пире
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче мешан зачин
  • 5 гранчиња магдонос
  • 1 лажиче сол
  • ½ лажиче црн пипер
  • За украс:
  • сечкан магдонос
  • 1 домат
  • 1 слатка пиперка

Објавено

Недела, Ноември 20, 2016 - 16:27

Според Законот за вработените во јавниот сектор, службениците можат да примаат подароци во вредност до 3000 денари годишно, што се смета за „пониска вредност“.

повеќе

Кинеското присуство во Македонија не треба да се преценува или стигматизира, туку да се искористи,

повеќе

Земјите од Западен Балкан се соочуваат со нов безбедносен предизвик: дерадикализација и реинтеграција на повратниците.

повеќе