Али назик

Приготвување:


Измијте ги модрите патлиџани, избоцкајте ги на неколку места со чепкалка и ставете ги да се печат.

Исечете ги доматот и пиперката на коцки и ставете ги во рерната до модрите патлиџани. Повремено превртувајте ги.

Во тенџере стопете го путерот. Ставете го месото и динстајте го додека да омекне.

Додека се динста месото, додајте му го доматното пире, циметот, црвениот пипер, мешаниот зачин, магдоносот, црн пипер и сол.

Кога ќе се испечат модрите патлиџани, извадете ги од рерната и излупете ги. Исечкајте ги на мали коцки и измешајте ги со павлаката, лукот, малку магдонос, сол и црн пипер. Пропржете ја смесата да се загрее.

На дното на садот за послужување ставете ја смесата од модар патлиџан и павлака. Врз неа со лажица пренесете го месото сосе соковите што ги испуштило.

Врз месото наредете ги печените парчиња пиперки и домати. Најодозгора наросете со малку сечкан, свеж магдонос.

Состојки:
  • За смесата од модар патлиџан:
  • 3 модри патлиџани
  • 200 г кисела павлака
  • 4 чешниња лук
  • 1 лажиче сол
  • ½ лажиче црн пипер
  • За филот од месо:
  • 500 г мелено месо
  • 3 лажици путер
  • 250 мл доматно пире
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче мешан зачин
  • 5 гранчиња магдонос
  • 1 лажиче сол
  • ½ лажиче црн пипер
  • За украс:
  • сечкан магдонос
  • 1 домат
  • 1 слатка пиперка

Објавено

Недела, Ноември 20, 2016 - 16:27

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе