Главни јадења

Приготвување:Загрејте ја рерната на 190 степени.Загрејте го путерот во голема тава на средна до висока температура. Ставете ги празот и печурките и пржете 2-3 минути додека не почнат да омекнуваат. Зголемете ја температурата, додајте ги парчињата пилешко и пржете уште 2 минути, а потоа додајте ја...
06 Декември 2018 - 18:46
Приготвување:Сварете ги макароните во солена вода и добро исцедете ги.Загрејте голема тава на средна температура. Пржете ја сланината додека да порумени и да стане крцкава, околу 6-8 минути; исцедете ги вишокот масти. Пренесете ја сланината на чинија обложена со кујнска хартија.Стопете го путерот...
07 Ноември 2018 - 14:10
Приготвување:Исечете го телешкото на коцки или на ленти. Врзете ги во китка листовите целер, мајчината душица, дафиновите листови и магдоносот.Во тава стопете 3 лажици путер со малку маслиново масло. Испржете го телешкото месо колку да порумени од сите страни.Додајте ги морковите, големиот кромид,...
17 Октомври 2018 - 22:08
Приготвување:Во големо тенџере зовриена вода сварете ги тестенините според упатството на пакувањето; зачувајте 1 чаша од водата во која се вареле и добро исцедете ги.Загрејте го маслиновото масло на ниска температура. Ставете ги лукчињата и црвениот пипер и динстајте, често мешајќи, додека лукот не...
26 Септември 2018 - 09:04
Приготвување:Добро загрејте го маслото во тенџере на средна температура.Изматете ги јајцата и измешајте ги со хоплата. Ставете го брашното во посебен сад. Истурете ги лебните трошки во трет сад.Извадете ги равиолите од замрзнувачот. Една по една, макајте ги равиолите во смесата од јајца за убаво да...
27 Јуни 2018 - 21:56
Приготвување:Ставете ги состојките за ќофтињата во сад и измешајте ги. Ако смесата е премногу влажна за да се формираат топчиња, додајте уште малку лебни трошки или ставете ги малку во фрижидер.Земајте со лажица од смесата и со навлажнети раце, формирајте топки.Загрејте го маслото во тава на средно...
01 Јуни 2017 - 00:00
Приготвување:Зовријте солена вода во големо тенџере за да се сварат шпагетите.Во сад промешајте ги јајцата со виљушка и додајте најголем дел од кашкавалот (оставете малку за гарнир).Со нож подзгмечете ги лукчињата, без целосно да ги здробите.Во голема тава на средно висока температура ставете го...
03 Мај 2017 - 14:28
Приготвување:Ставете го говедското месо во голем стаклен сад. Додајте ги состојките за маринадата, а потоа покријте го садот и чувајте го фрижидер најмалку 6 часа, или по можност цела ноќ.Излупете ги кромитчињата. Ако користите свежи, излупете ги и крупно исечкајте ги доматите.Загрејте го маслото...
03 Март 2017 - 19:35
Приготвување:Измијте ги модрите патлиџани, избоцкајте ги на неколку места со чепкалка и ставете ги да се печат.Исечете ги доматот и пиперката на коцки и ставете ги во рерната до модрите патлиџани. Повремено превртувајте ги.Во тенџере стопете го путерот. Ставете го месото и динстајте го додека да...
20 Ноември 2016 - 16:27
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени.Исечете ги врвовите на бабурите. Отстранете ги и фрлете ги дршките, а потоа ситно исечкајте го остатокот од врвовите; оставете ги на страна. Со лажичка извадете го семето.Загрејте 2 лажици маслиново масло во голема тава на средно висока температура....
14 Август 2016 - 14:44
Приготвување:Сварете ги тестенините во зовриена вода според упатството на обвивката.Во меѓувреме, испржете ги сланината, печурките, кромидот и лукот. Пржете ги околу 10 минути.Во друга тава, зовријте ја хоплата и оставете ја да крчка. Додајте го пармезанот и оставете да се стопи.Тргнете го сосот од...
03 Април 2016 - 11:52
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Истријте ги ребрата со многу сол и пипер. Загрејте тава на висока температура и ставете малку масло. Додајте ги ребрата во тавата и пржете ги додека да поруменат од двете страни (околу 3 минути по страна).Пренесете ги на чинија и оставете да се...
14 Март 2016 - 11:24
Приготвување:Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени....
23 Декември 2015 - 19:59
Приготвување:Загрејте ја тавата на средно висока температура и ставете ги путерот и маслото. Кога пената од путерот ќе се смири, ставете го месото и пржете, вртејќи го, сè додека не се испржи од сите страни (околу 7 минути).Додајте сол, црн пипер и една чаша млеко. Оставете 20-30 секунди млекото да...
05 Декември 2015 - 00:02
Приготвување:Измешајте го кимот со црвениот пипер, ѓумбирот, лукот, солта и црниот пипер и измачкајте го свинското филе. Маринирајте околу еден час или во фрижидер преку ноќ.Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте голема тава со растително масло и испржете го свинското месо, вртејќи го на 2-3...
27 Октомври 2015 - 10:06

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе