Сочна чоколадна торта

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Подгответе две тавчиња за печење (или печете на двапати во исто тавче), намачкајте ги со путер и побрашнете ги.

Во голем сад ставете ги брашното, шеќерот, какаото, прашокот за печиво, сода бикарбоната, солта и еспресото. Убаво измешајте.

Во смесата со брашно додадете млеко, растително масло, јајца и ванила и измешајте ги убаво со миксер на средна брзина. Намалете ја брзината и во тестото за торта внимателно додајте ја зовриената вода додека не се искомбинира добро. (Тестото ќе биде многу ретко и течно. Така треба, а резултатот е вкусна и сочна чоколадна торта.)

Распределете го тестото за торта рамномерно во двете подготвени тавчиња или калапи за торта. Печете 30-35 минути, додека чепкалката боцната во средината на тортата не излезе чиста.

Извадете ги од рерна и оставете ги да се ладат околу 10 минути, а потоа извадете ги од тавчињата и изладете ги целосно.

Врз едното парче торта намачкајте половина од кремот, па одозгора ставете го второто парче и и него премачкајте го со кремот од чоколаден путер.

Состојки:
2 чаши брашно

2 чаши шеќер

3/4 чаша незасладено какао во прав

2 лажички прашок за печиво

1,5 лажичка сода бикарбона

1 лажичка сол

1 лажичка еспресо во прав

1 чаша млеко

1/2 чаша растително масло

2 големи јајца

2 лажички екстракт од ванила

1 чаша врела вода

прелив од чоколаден путер

Објавено

Петок, Декември 4, 2020 - 18:26

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе