Смокви во сируп од мед и павлака

Приготвување:

Пресечете ги смоквите на половина.

Загрејте го медот на средна температура и ставете ги во него смоквите со исечената страна надолу, па варете додека да се карамелизираат (околу 3 минути).

Превртете ги смоквите и гответе уште околу една минута. Додајте го циметот.

Во чаши за сервирање ставете слој од смоквите сосе сирупот. Одозгора ставете од павлаката и врз неа ставете уште една смоква. Попрскајте со преостанатиот сируп и со оревите.

Состојки:
  • 8 зрели смокви
  • 4 лажици мед
  • 200 мл павлака
  • прстофат мелен цимет
  • 4 лажици печени сечкани ореви, бадеми или ф'стаци

Објавено

Сабота, Ноември 4, 2017 - 13:07

„Каде да летнеме викендов е пристап што како таков повеќе нема да постои“...

повеќе

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе