Смокви во сируп од мед и павлака

Приготвување:

Пресечете ги смоквите на половина.

Загрејте го медот на средна температура и ставете ги во него смоквите со исечената страна надолу, па варете додека да се карамелизираат (околу 3 минути).

Превртете ги смоквите и гответе уште околу една минута. Додајте го циметот.

Во чаши за сервирање ставете слој од смоквите сосе сирупот. Одозгора ставете од павлаката и врз неа ставете уште една смоква. Попрскајте со преостанатиот сируп и со оревите.

Состојки:
  • 8 зрели смокви
  • 4 лажици мед
  • 200 мл павлака
  • прстофат мелен цимет
  • 4 лажици печени сечкани ореви, бадеми или ф'стаци

Објавено

Сабота, Ноември 4, 2017 - 13:07

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе

Интеграциите и буџетски субвенционираната економија и социјала се проектираните теми на кампањата на власта за претстојните избори.

повеќе

Третманот и плаќањето на работникот од кого зависи целиот производствен систем, треба да биде на прво место кај државата и работодавачот. 

повеќе