Смокви во сируп од мед и павлака

Приготвување:

Пресечете ги смоквите на половина.

Загрејте го медот на средна температура и ставете ги во него смоквите со исечената страна надолу, па варете додека да се карамелизираат (околу 3 минути).

Превртете ги смоквите и гответе уште околу една минута. Додајте го циметот.

Во чаши за сервирање ставете слој од смоквите сосе сирупот. Одозгора ставете од павлаката и врз неа ставете уште една смоква. Попрскајте со преостанатиот сируп и со оревите.

Состојки:
  • 8 зрели смокви
  • 4 лажици мед
  • 200 мл павлака
  • прстофат мелен цимет
  • 4 лажици печени сечкани ореви, бадеми или ф'стаци

Објавено

Сабота, Ноември 4, 2017 - 13:07

Зрелоста на еден народ е да препознае кога протестите за замена му ги продаваат како протести за промена. 

повеќе

Толку убава, чиста земја, богата со шуми, планини и природни ресурси ја претворивме во Мордор.

повеќе

Сè повеќе се зборува за диверзификација на приходите, наместо фаворизирање само еден извор на финансирање.

повеќе