Смокви во сируп од мед и павлака

Приготвување:

Пресечете ги смоквите на половина.

Загрејте го медот на средна температура и ставете ги во него смоквите со исечената страна надолу, па варете додека да се карамелизираат (околу 3 минути).

Превртете ги смоквите и гответе уште околу една минута. Додајте го циметот.

Во чаши за сервирање ставете слој од смоквите сосе сирупот. Одозгора ставете од павлаката и врз неа ставете уште една смоква. Попрскајте со преостанатиот сируп и со оревите.

Состојки:
  • 8 зрели смокви
  • 4 лажици мед
  • 200 мл павлака
  • прстофат мелен цимет
  • 4 лажици печени сечкани ореви, бадеми или ф'стаци

Објавено

Сабота, Ноември 4, 2017 - 13:07

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе