Слатки пржени лепчиња од тиква

Приготвување:

Изматете ги заедно јајцата, млекото, тиквата, зачините, ванилата и солта. Една по една, натопувајте ги кришките леб во смесата (нека впиваат од течноста најмалку 10 секунди).

Стопете путер во голема тава на средна температура.

Пржете ги лепчињата додека да добијат рамномерна златнокафеава боја, по околу 2-3 минути од секоја страна.

Послужете ги веднаш прелеани со мед и украсени со шеќер во прав.

Состојки:
  • 4 големи јајца
  • 1 шолја млеко
  • 200 г варена и пасирана тиква
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка мелен ѓумбир
  • 1/4 лажичка морско оревче
  • 1/4 лажичка каранфилче
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • малку сол
  • кришки леб
  • несолен путер
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица шеќер во прав

Објавено

Понеделник, Октомври 15, 2018 - 10:09

Деновиве Владата донесе одлука за формирање на ново министерство. А и така, по глава на жител, верувам, рекордери сме по министерства и министри. Оттука, размислував зошто да не предложам да се формира уште едно – за „спречување автоголови".

повеќе

Денес, кандидати за политички функции се луѓето. Утре, тоа ќе го прават интелигентни машини. И, тие може и ќе победуваат, како што расте незадоволството на граѓаните од човечките политичари.

повеќе

Еден од начините на промовирање подобри меѓуетнички односи помеѓу децата е овозможување подолготраен контакт помеѓу нив што ќе овозможи создавање значајни индивидуални врски помеѓу децата.

повеќе