Слатки пржени лепчиња од тиква

Приготвување:

Изматете ги заедно јајцата, млекото, тиквата, зачините, ванилата и солта. Една по една, натопувајте ги кришките леб во смесата (нека впиваат од течноста најмалку 10 секунди).

Стопете путер во голема тава на средна температура.

Пржете ги лепчињата додека да добијат рамномерна златнокафеава боја, по околу 2-3 минути од секоја страна.

Послужете ги веднаш прелеани со мед и украсени со шеќер во прав.

Состојки:
  • 4 големи јајца
  • 1 шолја млеко
  • 200 г варена и пасирана тиква
  • 1/2 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка мелен ѓумбир
  • 1/4 лажичка морско оревче
  • 1/4 лажичка каранфилче
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • малку сол
  • кришки леб
  • несолен путер
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица шеќер во прав

Објавено

Понеделник, Октомври 15, 2018 - 10:09

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе

Како граѓани на независна и суверена Република Македонија веќе се навикнавме постојано да живееме во секојдневни тензии и стресови.

повеќе