Колач со киви

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

За подлогата: измешајте ги мелените бисквити и бадеми со шеќерот. Додајте го стопениот путер и мешајте додека трошките рамномерно да бидат обложени. Истурете ја смесата во калап за торта и со помош на чаша со рамно дно притискајте ја на дното и на страните за еднакво да се распореди. Печете ја 5 минути, или додека да добие златнокафеава боја. Извадете ја од рерната и оставете малку да се олади.

За филот: матете ги со миксер слаткото кондензирано млеко, жолчките, сокот и кората од лимон сè додека смесата не се изедначи и да згусне, 2 до 3 минути. Истурете ја смесата врз подлогата и печете 15 минути.

Извадете ја од рерна, оставете да се подолади, а потоа ставете ја најмалку еден час во фрижидер, ако е можно и повеќе.

Наредете ги парчињата киви врз филот на оладената пита, а потоа одозгора великодушно намачкајте шлаг. Украсете со парчиња киви и сечкани бадеми. Чувајте го колачот студен.

Состојки:
400 г мелени бисквити

100 г несолени лупени бадеми, мелени

200 г несолен путер, стопен

100 г шеќер

лименка слатко кондензирано млеко

2 цели жолчки од јајца

половина чаша сок од лимон или лимета

1 лажица кора од лимон

6 цели киви, излупени и исечени на кришки

шлаг

парченца киви и бадеми, за украс

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 12:06

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе