Колач со киви

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

За подлогата: измешајте ги мелените бисквити и бадеми со шеќерот. Додајте го стопениот путер и мешајте додека трошките рамномерно да бидат обложени. Истурете ја смесата во калап за торта и со помош на чаша со рамно дно притискајте ја на дното и на страните за еднакво да се распореди. Печете ја 5 минути, или додека да добие златнокафеава боја. Извадете ја од рерната и оставете малку да се олади.

За филот: матете ги со миксер слаткото кондензирано млеко, жолчките, сокот и кората од лимон сè додека смесата не се изедначи и да згусне, 2 до 3 минути. Истурете ја смесата врз подлогата и печете 15 минути.

Извадете ја од рерна, оставете да се подолади, а потоа ставете ја најмалку еден час во фрижидер, ако е можно и повеќе.

Наредете ги парчињата киви врз филот на оладената пита, а потоа одозгора великодушно намачкајте шлаг. Украсете со парчиња киви и сечкани бадеми. Чувајте го колачот студен.

Состојки:
400 г мелени бисквити

100 г несолени лупени бадеми, мелени

200 г несолен путер, стопен

100 г шеќер

лименка слатко кондензирано млеко

2 цели жолчки од јајца

половина чаша сок од лимон или лимета

1 лажица кора од лимон

6 цели киви, излупени и исечени на кришки

шлаг

парченца киви и бадеми, за украс

Објавено

Петок, Февруари 14, 2020 - 12:06

Во чест на Меѓународниот ден на трудот, вреди да се разгледа состојбата со работничките права во државата, да се направи краток осврт на изминатата година и да се согледа што може да се направи за да се насочат работите кон подобро.

повеќе

Таквиот вид на анахрон национал-романтизам, со речиси апологетски однос кон окупаторската политика на Бугарија во Втората светска војна, штетна е за хармонизација на односите на Балканот, пред сѐ на Бугарија со РСМ, но и со Србија.

повеќе

Некогаш да градиш на три континенти, а денес да не ја градиш сопствената држава.

повеќе