Печени крушки со еспресо маскарпоне крем

Приготвување:

За крушките:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги крушките, преполовете ги по должина и извадете го јадрото. Ставете ги со пресечените страни нагоре во тава за печење и полејте ги со сок од лимон. Попрскајте го шеќерот рамномерно врз преполовените крушки и одозгора ставете по парченце путер. Истурете вода во тавата за печење и печете ги крушките 30 минути, неколку пати прелевајќи ги со сокот од тавата. Превртете ги крушките и печете уште 30 минути, неколкупати прелевајќи со сокот. Крушките се готови кога ножот лесно ќе лизга во најгустиот дел. Оставете ги да се оладат на собна температура.

За маскарпоне-кремот:

Истурете го шлагот во мала чинија. Додајте го ванилин шеќерот и измешајте. Покријте го садот и ставете го фрижидер најмалку еден час.

Непосредно пред сервирањето, измешајте го кремот со маскарпонето и еспресото и матете на средна брзина сè додека состојките не се спојат. Зголемете ја брзината и со вклучен миксер посипете шеќер и матете додека не се формираат меки врвови.

Врз печените крушки ставете од маскарпоне-кремот. Посипете со бадемите и какаото.

Состојки:
За крушките:
  • 4 крушки, од кој било вид
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 лажица шеќер
  • 2 лажици вода
  • 2 лажици несолен путер
 
  • За маскарпоне-кремот:
  • 1 чаша шлаг
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 чаша маскарпоне
  • 100 г шеќер
  • 2-3 лажици еспресо, оладено
 
  • какао во прав
  • печени мелени бадеми

Објавено

Вторник, Април 24, 2018 - 21:54

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе