Печени крушки со еспресо маскарпоне крем

Приготвување:

За крушките:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги крушките, преполовете ги по должина и извадете го јадрото. Ставете ги со пресечените страни нагоре во тава за печење и полејте ги со сок од лимон. Попрскајте го шеќерот рамномерно врз преполовените крушки и одозгора ставете по парченце путер. Истурете вода во тавата за печење и печете ги крушките 30 минути, неколку пати прелевајќи ги со сокот од тавата. Превртете ги крушките и печете уште 30 минути, неколкупати прелевајќи со сокот. Крушките се готови кога ножот лесно ќе лизга во најгустиот дел. Оставете ги да се оладат на собна температура.

За маскарпоне-кремот:

Истурете го шлагот во мала чинија. Додајте го ванилин шеќерот и измешајте. Покријте го садот и ставете го фрижидер најмалку еден час.

Непосредно пред сервирањето, измешајте го кремот со маскарпонето и еспресото и матете на средна брзина сè додека состојките не се спојат. Зголемете ја брзината и со вклучен миксер посипете шеќер и матете додека не се формираат меки врвови.

Врз печените крушки ставете од маскарпоне-кремот. Посипете со бадемите и какаото.

Состојки:
За крушките:
  • 4 крушки, од кој било вид
  • 2 лажици сок од лимон
  • 1 лажица шеќер
  • 2 лажици вода
  • 2 лажици несолен путер
 
  • За маскарпоне-кремот:
  • 1 чаша шлаг
  • 1 ванилин шеќер
  • 1 чаша маскарпоне
  • 100 г шеќер
  • 2-3 лажици еспресо, оладено
 
  • какао во прав
  • печени мелени бадеми

Објавено

Вторник, Април 24, 2018 - 21:54

Природната и суровата храна се заменува со фабрички подготвени оброци и со обработена храна.

повеќе

Гувернерот, кој и да е, не е ничиј должник. Ниту на предлагачот, ниту на тие што ќе го изгласаат.

повеќе

Родовото прашање е клучен двигател за резултатите на здравството.

повеќе