Кунефе

Приготвување:

Во тенџере зовријте ги водата и шеќерот, намалете ја температурата на средна и оставете да вријат уште 15-20 минути додека смесата да згусне. Исцедете го сокот од лимонот и додајте го во шербетот една минута пред да биде готов. Оставете да се олади.

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Во сад убаво измешајте ги путерот и маџунот. Исечете го кадаифот на помали парчиња. Исечете ја и моцарелата на мали парчиња.

Во тепсија наредете половина од кадаифот и намачкајте го со смесата од путер и маџун. Врз него наредете ја моцарелата и попрскајте ја со мелени фстаци. Врз нив ставете ја другата половина од кадаифот и намачкајте ја со остатокот путер и маџун.

Печете околу 40 минути, додека да добие златна боја.

Полејте го врелото кунефе со млакиот шербет веднаш штом ќе го извадите од рерна. Оставете да го впие шербетот и послужете додека сè уште е врело, одозгора украсено со мелени фстаци.

Состојки:

600 мл вода

600 г шеќер

1 лажица путер

1 лажица маџун

250 г кадаиф

150 г моцарела

1 лимон

за украс: мелени фстаци

Објавено

Понеделник, Февруари 6, 2017 - 21:00

Веќе е јасно дека светот никогаш нема да биде ист по завршувањето на пандемијата и дека последиците ќе креираат нови образовни можности.

повеќе

Време е да се слушнат мислењата на 30-те компании кои најдобро се справуваат со кризата.

повеќе

Мицкоски треба да побара собраниска расправа за односите со Бугарија или во перцепцијата на јавноста ќе биде изедначен со Заев. Лидерските средби не се институционална форма.

повеќе