Карамелити – карамелизирани чоколадно-овесни коцки

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата со мрсна хартија, оставајќи 1 см од хартијата да виси од страните. Тргнете ја тавата на страна.

Во сад за мешање, измешајте ги брашното, овесните трошки, кафеавиот шеќер, содата и солта. Додајте го растопениот путер и мешајте сè додека сместа не стане трошлива.

Притиснете 2/3 од смесата на дното на подготвената тава.

Додадете ги сечканите ореви и чоколадата преку кората.

Во мал сад измешајте ги карамелите и хоплата. Гответе на тивок оган со постојано мешање додека да се стопи и стане мазна.

Карамелата се прелева во тавата, над слојот со чоколада и ореви.

Изронете ги престанатите овесни трошки над карамелниот слој.

Се пече за 23 минути сѐ додека не добие светлокафена боја.

Оладете го колачот на решетка сè додека целосно да се излади.

Откако ќе се олади, исечете го на коцки.

По избор, останатите карамели и чоколада се топат и се прелеваат над сечените коцки.

Состојки:

210 г сенаменско брашно

300 г овесни трошки (ако се користат овесни снегулки, треба претходно да се смелат во блендер или мелница)

300 г кафеав шеќер

1 лажичка сода бикарбона

1/4 лажичка сол

240 г путер, стопен

околу 400 г ванила-карамели

75 мл полномасна хопла

500 г чоколада за готвење, искршена на парчиња

100 г сечкани ореви

По желба:

5-6 карамели

60 г чоколада

Објавено

Петок, Август 28, 2015 - 16:29

Коментари

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе