Италијански крем-колачиња

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Во тава со калапчиња за колачи во секој отвор ставете по едно хартиено калапче.

Со електричен миксер изматете ги белките од јајцата додека да се стврднат. Во друг сад ставете ги путерот, растителното масло и шеќерот и матете ги со миксерот додека да добијат светла боја. Додајте ги жолчките од јајцата и ванилата, па матете додека не се изедначи смесата. Додајте ги кокосовите снегулки и пак матете додека да се искомбинираат.

Во посебен сад измешајте ги брашното, сода бикарбоната и прашокот за печиво, а потоа наизменично додавајте од јогуртот во смесата со брашно, матејќи неколку секунди по секое додавање. Додајте ги белките и со гумена шпатула промешајте ги со тестото. Ставете го тестото во калапчињата, печете 13-14 минути, или додека на врвот да добијат светлокафена боја. Извадете ги од рерна и оставете ги целосно да се изладат.

За филот, изматете ги путерот и маскарпонето додека да се изедначи смесата, а потоа просејте го шеќерот во прав и мешајте додека да се искомбинираат. Додајте ја ванилата и измешајте. Додајте ги кокосот и бадемите, но зачувајте малку бадеми за украс. Убаво измешајте ја смесата додека целата да се изедначи.

Оладете ги колачите, а потоа одозгора ставете од филот и по малку сечкани бадеми. Чувајте ги во фрижидер ако не ги служите веднаш (филот ќе омекне на собна температура).

Состојки:
  • 5 цели јајца, одделени
  • 120 г путер, омекнат
  • 250 мл растително масло
  • 200 г шеќер
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 100 г засладени кокосови снегулки
  • 240 г брашно
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 1 чаша јогурт
  • За филот:
  • 450 г сирење маскарпоне, омекнато
  • 120 г путер, омекнат
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 900 г шеќер во прав
  • 100 г ситно сечкани бадеми
  • 1 чаша засладени кокосови снегулки

Објавено

Вторник, Април 25, 2017 - 23:27

Коментари

Eве ние ве сакаме, ве каниме да ни се придружите, ама за тоа ќе морате да се откажете од најсветото, од вашето „јас“ !?

повеќе

Доколку Нимиц нè разочара, Владата ќе биде исправена пред тешка дилема дали да стави помалку поволен предлог на референдум или да чека поповолен за да ги максимизира шансите референдумот да успее, но притоа и да ризикува губење на моментумот.

повеќе

Определуваќи се за европските вредности на демократијата се наоѓаме пред историска шанса која не треба и не смее да се пропушти не само во односите со Бугарија.

повеќе