Чоколадни колачиња со маскарпоне

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија.

Измешајте ги брашното, какаото во прав, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Ставете ги на страна.

Во друг сад со миксер изматете ги шеќерот и крем сирењето. Матете на средна брзина околу 2 минути. Додајте ги јајцето, маслото и ванилата. Матете додека смесата да се изедначи.

Додајте ги сувите состојки кај влажните состојки. Матете додека не добиете изедначена смеса. Додајте ја искршената чоколада и промешајте.

Со лажица земајте од тестото и редете во тавата оставајќи околу 5 сантиметри помеѓу секое колаче.

Печете 9-11 минути, или додека да се испечат. Внимавајте да не ги препечете.

Извадете ги од рерната и оставете ги целосно да се оладат.

Состојки:
220 г брашно

100 г какао во прав

1 лажичка прашок за печиво

1/2 лажичка сода бикарбона

1/2 лажичка сол

2 чаши шеќер

200 г маскарпоне или друго крем сирење, омекнато

1 големо јајце

7 лажици масло

1 лажичка екстракт од ванила

200 г искршена чоколада

Објавено

Петок, Февруари 21, 2020 - 21:31

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе