Чоколадни колачиња со маскарпоне

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија.

Измешајте ги брашното, какаото во прав, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Ставете ги на страна.

Во друг сад со миксер изматете ги шеќерот и крем сирењето. Матете на средна брзина околу 2 минути. Додајте ги јајцето, маслото и ванилата. Матете додека смесата да се изедначи.

Додајте ги сувите состојки кај влажните состојки. Матете додека не добиете изедначена смеса. Додајте ја искршената чоколада и промешајте.

Со лажица земајте од тестото и редете во тавата оставајќи околу 5 сантиметри помеѓу секое колаче.

Печете 9-11 минути, или додека да се испечат. Внимавајте да не ги препечете.

Извадете ги од рерната и оставете ги целосно да се оладат.

Состојки:
220 г брашно

100 г какао во прав

1 лажичка прашок за печиво

1/2 лажичка сода бикарбона

1/2 лажичка сол

2 чаши шеќер

200 г маскарпоне или друго крем сирење, омекнато

1 големо јајце

7 лажици масло

1 лажичка екстракт од ванила

200 г искршена чоколада

Објавено

Петок, Февруари 21, 2020 - 21:31

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе