Чоколадни колачиња со маскарпоне

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата за печење со мрсна хартија.

Измешајте ги брашното, какаото во прав, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта. Ставете ги на страна.

Во друг сад со миксер изматете ги шеќерот и крем сирењето. Матете на средна брзина околу 2 минути. Додајте ги јајцето, маслото и ванилата. Матете додека смесата да се изедначи.

Додајте ги сувите состојки кај влажните состојки. Матете додека не добиете изедначена смеса. Додајте ја искршената чоколада и промешајте.

Со лажица земајте од тестото и редете во тавата оставајќи околу 5 сантиметри помеѓу секое колаче.

Печете 9-11 минути, или додека да се испечат. Внимавајте да не ги препечете.

Извадете ги од рерната и оставете ги целосно да се оладат.

Состојки:
220 г брашно

100 г какао во прав

1 лажичка прашок за печиво

1/2 лажичка сода бикарбона

1/2 лажичка сол

2 чаши шеќер

200 г маскарпоне или друго крем сирење, омекнато

1 големо јајце

7 лажици масло

1 лажичка екстракт од ванила

200 г искршена чоколада

Објавено

Петок, Февруари 21, 2020 - 21:31

„Новото нормално“ неизбежно со себе ќе носи неизвесност и страв бидејќи заканата од вирусот наѕира во позадина и не може да се искорени.

повеќе

„Шарената револуција“ беше енергија и граѓански порив за промени. Малку застранивме.

повеќе