Чоколадна торта без брашно

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Стопете ги чоколадата и путерот на пареа и оставете ги на страна.

Изматете ги жолчките со половина од шеќерот (125 грама) додека да станат бледожолти.

Во друг сад матете ги белките додека да почнат да формираат цврсти врвови. Потоа додајте им 1 лажица шеќер. Повторувајте го ова на секои 20 секунди, со додавање 1 лажица шеќер, сè додека не го ставите целиот останат шеќер (125 г).

Додајте ја чоколадата во матените жолчки и внимателно промешајте со кујнска лопатка. Потоа постепено додавајте ги белките на два дела и пак нежно промешајте.

Истурете ја смесата во калап за торти и печете 40-45 минути, или додека чепкалката брцната во средина да излезе чиста.

Украсете ја тортата со свежо овошје и посипете шеќер во прав.


Состојки:
250 г путер

250 г темна чоколада

250 г шеќер

5 јајца, одвоени

Објавено

Понеделник, Мај 9, 2016 - 10:51

Коментари

Референдумот во Дојран во недела е поделикатен од оние во Гевгелија, Богданци и Валандово, зашто отворањето рудник во Казандол може да го кутне во уште потешка агонија eзерото кое е прогласено за споменик на природата. 

повеќе

Во Франција, пред, по и за време на Втората светска војна, пушењето, особено француски марки цигари, било чин на патриотизам. 

повеќе

Не постојат „повисоки интереси" од типот на членството во Европската Унија или НАТО алијансата за кои вреди да се прават потценувачки компромиси.

повеќе