Чоколадна торта без брашно

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Стопете ги чоколадата и путерот на пареа и оставете ги на страна.

Изматете ги жолчките со половина од шеќерот (125 грама) додека да станат бледожолти.

Во друг сад матете ги белките додека да почнат да формираат цврсти врвови. Потоа додајте им 1 лажица шеќер. Повторувајте го ова на секои 20 секунди, со додавање 1 лажица шеќер, сè додека не го ставите целиот останат шеќер (125 г).

Додајте ја чоколадата во матените жолчки и внимателно промешајте со кујнска лопатка. Потоа постепено додавајте ги белките на два дела и пак нежно промешајте.

Истурете ја смесата во калап за торти и печете 40-45 минути, или додека чепкалката брцната во средина да излезе чиста.

Украсете ја тортата со свежо овошје и посипете шеќер во прав.


Состојки:
250 г путер

250 г темна чоколада

250 г шеќер

5 јајца, одвоени

Објавено

Понеделник, Мај 9, 2016 - 10:51

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе

Во кичестиот амбиент на магичното Скопје, каде што се изградени огромни споменици на Александровите фалангисти, а знамето на НАТО се вее пред зградата на Генералштабот, во градот поделен на македонски и на албански дел, лебди Бизмарковата геополитичка визија: оној што ја контролира долината на реката Вардар, станува господар на Балканот.

повеќе

Повеќе од 40 години пишувам за самостојноста на македонскиот јазик и идентитет и на моменти бев подложуван и на физички напад поради моите ставови. Јас не би прифатил ништо што го негира признавањето на Македонија.

повеќе