Чоколадна торта без брашно

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Стопете ги чоколадата и путерот на пареа и оставете ги на страна.

Изматете ги жолчките со половина од шеќерот (125 грама) додека да станат бледожолти.

Во друг сад матете ги белките додека да почнат да формираат цврсти врвови. Потоа додајте им 1 лажица шеќер. Повторувајте го ова на секои 20 секунди, со додавање 1 лажица шеќер, сè додека не го ставите целиот останат шеќер (125 г).

Додајте ја чоколадата во матените жолчки и внимателно промешајте со кујнска лопатка. Потоа постепено додавајте ги белките на два дела и пак нежно промешајте.

Истурете ја смесата во калап за торти и печете 40-45 минути, или додека чепкалката брцната во средина да излезе чиста.

Украсете ја тортата со свежо овошје и посипете шеќер во прав.


Состојки:
250 г путер

250 г темна чоколада

250 г шеќер

5 јајца, одвоени

Објавено

Понеделник, Мај 9, 2016 - 10:51

Коментари

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе