Чоколадна торта без брашно

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 180 степени.

Стопете ги чоколадата и путерот на пареа и оставете ги на страна.

Изматете ги жолчките со половина од шеќерот (125 грама) додека да станат бледожолти.

Во друг сад матете ги белките додека да почнат да формираат цврсти врвови. Потоа додајте им 1 лажица шеќер. Повторувајте го ова на секои 20 секунди, со додавање 1 лажица шеќер, сè додека не го ставите целиот останат шеќер (125 г).

Додајте ја чоколадата во матените жолчки и внимателно промешајте со кујнска лопатка. Потоа постепено додавајте ги белките на два дела и пак нежно промешајте.

Истурете ја смесата во калап за торти и печете 40-45 минути, или додека чепкалката брцната во средина да излезе чиста.

Украсете ја тортата со свежо овошје и посипете шеќер во прав.


Состојки:
250 г путер

250 г темна чоколада

250 г шеќер

5 јајца, одвоени

Објавено

Понеделник, Мај 9, 2016 - 10:51

Македонија не е само наслов. Таа е стратегиски партнер во еден регион во кој на САД им се потребни пријатели. Таа копнее за членство во НАТО, а нејзините млади луѓе ја прифаќаат американската култура - музиката, бургер кингот и англискиот јазик - како своја, вели Рејчел Г. Коен за Бостон глоуб.

повеќе

Операциите направени кај повеќето интерсексуални новороденчиња е од козметички причини.

повеќе

Внимателноста во водењето на преговорите за името и изјавите околу нив сега е повеќе од нужна.

повеќе