Чизкејк со путер од кикиритки

Приготвување:

Наместете ја решетката на рерната на долната позиција и вклучете ја рерната на 180 степени.

Во блендер за храна смелете ги колачињата „орео“ на ситни трошки. Измешајте ги трошките со стопениот путер. Истурете ја смесата во калап за торта и со помош на чаша со рамно дно притискајте ја на дното и на страните за еднакво да се распореди.

Одоздола и околу надворешните ѕидови обвиткајте го калапот со алуминиумска фолија. Печете ја кората 7-8 минути. Оставете малку да се олади додека го подготвувате филот.

Со миксер изматете ги крем сирењето и шеќерот на средна брзина - околу 3 минути, додека смесата не биде мазна и кремаста. Додајте ги павлаката, путерот од кикиритки и ванилата и убаво изматете. На мала брзина додавајте ги јајцата едно по едно, матејќи по секое додавање. Не матете предолго откако ќе ги додадете јајцата. Додајте 3/4 од скршените чоколадни бонбони и нежно промешајте ги во филот (другите ќе бидат за украсување на готовиот чизкејк).

Истурете го филот врз оладената кора. Ставете го калапот за торта во голема тава за печење и ставете ја во рерната. Наполнете ја долната тава со околу 1 сантиметар топла вода. Фолијата завиткана околу тавата ќе спречи водата да пробие во калапот.

Печете 50-60 минути или додека да се испече и средината на тортата. Исклучете ја рерната и малку подотворете ја вратата на рерната. Оставете го така чизкејкот во рерната 1 час. Извадете го од рерната и оставете целосно да се излади на собна температура. Ставете го фрижидер најмалку 6 часа или (најубаво) преку ноќ.

Олабавете ги страните на калапот и извадете ги. Украсете ја тортата одозгора со сечканите чоколадни колачиња и попрскајте ја со стопен путер од кикиритки.

Исечете ја на парчиња и сервирајте ја студена. Покријте го остатокот од чизкејкот и чувајте го во фрижидер до 4 дена.

Состојки:

18 колачиња „орео“

60 г несолен путер

700 г полномасно крем сирење (маскарпоне), омекнато на собна температура

200 г шеќер

200 г кисела павлака, на собна температура

130 г кремлив путер од кикиритки

2 лажички чист екстракт од ванила

3 големи јајца, на собна температура

какви било чоколадни бонбони со путер од кикиритки, сечкани

малку стопен путер од кикиритки за украс

Објавено

Петок, Август 7, 2020 - 18:38

Јас, Ангела Илиевска , учесник во повеќе протестни движења низ годините наназад, со себе го носам товарот на мојата личност и идеалите кои ги застапувам низ сите тие движења.

повеќе

Германија не го негира своетo фашистичко минато, ниту дека ја окупирала Франција, па следствено, не се ни менувани ни учебниците во обете земји, ниту се бришани делови од споменични натписи.

повеќе

Некогаш, долго после нашава посета на овој свет ќе се појави некој кој ќе го интересира нашиот престој тука.

повеќе