Кујна

Останато од Кујна

Приготвување:Измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за печиво, солта, сода бикарбоната, јајцата, маслото и екстрактот од ванила со 2 чаши вода. Додајте го мармаладот од праски.Извадете ги семките од свежите праски и исечете ги на кришки, а потоа половина од нив исечете ги на мали коцки. Додајте...
05 Јуни 2018 - 22:01
Приготвување:За крушките:Загрејте ја рерната на 200 степени. Излупете ги крушките, преполовете ги по должина и извадете го јадрото. Ставете ги со пресечените страни нагоре во тава за печење и полејте ги со сок од лимон. Попрскајте го шеќерот рамномерно врз преполовените крушки и одозгора ставете по...
24 Април 2018 - 21:54
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Исечете ги модрите патлиџани по должина. Во средината од секоја половинка патлиџан засечете широки резови, без да пробиете со нож од другата страна, а на секој крај оставете по 13 мм незасечен дел. Посолете ги модрите патлиџани и оставете ги околу 10-...
21 Февруари 2018 - 23:45
Приготвување:Тестото: загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го калапот за торта со масло и обложете го дното со мрсна хартија.Помешајте го млекото со лимонот и оставете да отстои 5 минути.Во голем сад изматете ги брашното, какаото, сода бикарбоната и солта. Во друг голем сад матете ги...
16 Декември 2017 - 14:07
Приготвување:Изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете го брашното, па прашокот за печиво, маслото и млекото и сè убаво изматете додека да добиете компактна смеса.Намачкајте го калапот за колач со путер и посипете малку брашно, па истурете ја смесата. Одозгора нафрлете ги малините и парчињата...
18 Ноември 2017 - 18:30
Приготвување:Пресечете ги смоквите на половина.Загрејте го медот на средна температура и ставете ги во него смоквите со исечената страна надолу, па варете додека да се карамелизираат (околу 3 минути).Превртете ги смоквите и гответе уште околу една минута. Додајте го циметот.Во чаши за сервирање...
04 Ноември 2017 - 13:07
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Ставете ги компирите во големо тенџере и само покријте ги со солена вода. Покријте ги со капак и доведете ги до вриење, а потоа оставете да крчкаат 5 минути. Исцедете ги и малку протресете ги во цедалката.Истурете го маслото во голема тава за печење и...
01 Септември 2017 - 14:40
Приготвување:Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не...
29 Јули 2017 - 16:07
Приготвување:Ставете ги состојките за ќофтињата во сад и измешајте ги. Ако смесата е премногу влажна за да се формираат топчиња, додајте уште малку лебни трошки или ставете ги малку во фрижидер.Земајте со лажица од смесата и со навлажнети раце, формирајте топки.Загрејте го маслото во тава на средно...
01 Јуни 2017 - 00:00
Приготвување:Зовријте солена вода во големо тенџере за да се сварат шпагетите.Во сад промешајте ги јајцата со виљушка и додајте најголем дел од кашкавалот (оставете малку за гарнир).Со нож подзгмечете ги лукчињата, без целосно да ги здробите.Во голема тава на средно висока температура ставете го...
03 Мај 2017 - 14:28

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе