Кујна

Останато од Кујна

Приготвување:Сварете ги тестенините во зовриена вода според упатството на обвивката.Во меѓувреме, испржете ги сланината, печурките, кромидот и лукот. Пржете ги околу 10 минути.Во друга тава, зовријте ја хоплата и оставете ја да крчка. Додајте го пармезанот и оставете да се стопи.Тргнете го сосот од...
03 Април 2016 - 11:52
Приготвување:Сварете ги излупените, преполовени компири додека да омекнат (околу 20 минути).Исцедете ги и згмечете ги со 4 лажици маслиново масло и 3 лажици павлака.Зачинете ги по вкус со сол, црн пипер и сокот од лимон. Ако сакате, користете миксер за пирето да биде екстра мазно.Попрскајте го...
14 Март 2016 - 11:41
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Истријте ги ребрата со многу сол и пипер. Загрејте тава на висока температура и ставете малку масло. Додајте ги ребрата во тавата и пржете ги додека да поруменат од двете страни (околу 3 минути по страна).Пренесете ги на чинија и оставете да се...
14 Март 2016 - 11:24
Приготвување:За лебот:Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го калапот за колач со путер.Изматете ги брашното, какаото во прав, сода бикарбоната и солта. Оставете ги на страна.Во друг сад изматете ги пирето од банани, маслото, шеќерот, јајцето и ванилата.Додадете ги сувите состојки кај...
03 Февруари 2016 - 22:18
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го тавчето за печење со стопен путер, па дното и страните обложете ги со хартија за печење.Во блендер смелете ги фстаците со трошките од колачи и со кората од лимон; додајте го путерот и мелете додека да се изедначи. Притиснете ја смесата...
11 Јануари 2016 - 19:33
Приготвување:Ставете го меленото месо во голем сад за мешање. Изрендајте го кромидот во садот со месото. Додајте сол, црн пипер, цимет, црвен пипер и Вустершир-сос.Откинете ја кората од лебот и ставете ја во чашата со млеко. Оставете да седи неколку минути додека лебот малку да го впие млекото и да...
06 Јануари 2016 - 18:58
Приготвување:Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени....
23 Декември 2015 - 19:59
Приготвување:Загрејте ја тавата на средно висока температура и ставете ги путерот и маслото. Кога пената од путерот ќе се смири, ставете го месото и пржете, вртејќи го, сè додека не се испржи од сите страни (околу 7 минути).Додајте сол, црн пипер и една чаша млеко. Оставете 20-30 секунди млекото да...
05 Декември 2015 - 00:02
Приготвување:Измешајте го кимот со црвениот пипер, ѓумбирот, лукот, солта и црниот пипер и измачкајте го свинското филе. Маринирајте околу еден час или во фрижидер преку ноќ.Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте голема тава со растително масло и испржете го свинското месо, вртејќи го на 2-3...
27 Октомври 2015 - 10:06
Приготвување:Прво направете ја супата. Измијте го целото говедско месо во ладна вода и исушете го со хартиени крпи. Наполнете големо тенџере со вода (околу 12 чаши) и додајте ги ребрата, солта и дафиновите листови. Доведете ја супата до вриење на средна температура, намалете ја температурата и...
02 Октомври 2015 - 18:55

Пораката на амбасадорот Бејли среде Скопје, јас не ја сфатив како шлаканица врз ДИК и нивните неодговорни членови (за наша несреќа едногласни во мислите и менталната матрица)!

повеќе

Дипломатијата е уметност невозможното да го направите возможно (Ш.-М. Талеиран).

повеќе

Односите меѓу Грција и Македонија се на клучна точка, вели Катимерини и со ѕвездички дообјаснува дека употребата на терминот „Македонија“ е на авторот и дека не го одразува ставот на весникот. Сепак се чини ова е првпат грчкиот весник да нè напише со уставното име.

повеќе