Кујна

Останато од Кујна

Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Намачкајте го тавчето за печење со стопен путер, па дното и страните обложете ги со хартија за печење.Во блендер смелете ги фстаците со трошките од колачи и со кората од лимон; додајте го путерот и мелете додека да се изедначи. Притиснете ја смесата...
11 Јануари 2016 - 19:33
Приготвување:Ставете го меленото месо во голем сад за мешање. Изрендајте го кромидот во садот со месото. Додајте сол, црн пипер, цимет, црвен пипер и Вустершир-сос.Откинете ја кората од лебот и ставете ја во чашата со млеко. Оставете да седи неколку минути додека лебот малку да го впие млекото и да...
06 Јануари 2016 - 18:58
Приготвување:Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени....
23 Декември 2015 - 19:59
Приготвување:Загрејте ја тавата на средно висока температура и ставете ги путерот и маслото. Кога пената од путерот ќе се смири, ставете го месото и пржете, вртејќи го, сè додека не се испржи од сите страни (околу 7 минути).Додајте сол, црн пипер и една чаша млеко. Оставете 20-30 секунди млекото да...
05 Декември 2015 - 00:02
Приготвување:Измешајте го кимот со црвениот пипер, ѓумбирот, лукот, солта и црниот пипер и измачкајте го свинското филе. Маринирајте околу еден час или во фрижидер преку ноќ.Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте голема тава со растително масло и испржете го свинското месо, вртејќи го на 2-3...
27 Октомври 2015 - 10:06
Приготвување:Прво направете ја супата. Измијте го целото говедско месо во ладна вода и исушете го со хартиени крпи. Наполнете големо тенџере со вода (околу 12 чаши) и додајте ги ребрата, солта и дафиновите листови. Доведете ја супата до вриење на средна температура, намалете ја температурата и...
02 Октомври 2015 - 18:55
Приготвување:Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.Пржете...
08 Септември 2015 - 21:36
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата со мрсна хартија, оставајќи 1 см од хартијата да виси од страните. Тргнете ја тавата на страна.Во сад за мешање, измешајте ги брашното, овесните трошки, кафеавиот шеќер, содата и солта. Додајте го растопениот путер и мешајте сè...
28 Август 2015 - 16:29
Приготвување:Потпечете ги кришките леб во загреана рерна околу 8-10 минути.Во меѓувреме направете го сосот: во блендер измешајте ги жолчката, маслиновото масло, лимоновиот сок, лукот и магдоносот.Зачинете по вкус со сол и црн пипер и прелејте ја смесата врз топлите кростини (тостчиња). По желба...
26 Август 2015 - 09:51
Приготвување:Загрејте ја рерната на 160 степени. Варете ги кајсиите во тенџере со 4 лажици вода, 3 лажици шеќер и екстрактот од ванила додека да почнат да омекнуваат, но не и целосно да се сварат (околу 2-3 минути откако ќе зоврие).Со виљушка измешајте го омекнатиот путер со 150-те г шеќер, додека...
25 Август 2015 - 16:44

Сведоци сме на уште едeн во типично балкански стил политички „реалити шоу“ со повлекувањето на целокупниот персонал (!) на амбасадата на Србија во Скопје, вклучувајки ја и нејзината екселенција амбасадор!?

повеќе

Собранието треба да се врати во претходната состојба.

повеќе

Нашата страна или многу наивно играла според некои свои знаења и без правила и принципи или ја свиткала кичмата.

повеќе