Колумни

Во Брисел веќе почнува да се дефинираат новите услови кои овој регион, Западен Балкан, ќе го држат доволно блиску до ЕУ, но и доволно далеку од правото да решава во ЕУ.

03 Ноември 2019 - 12:03

Ова не е „спор" меѓу Република Македонија и Грција. Ова е културолошки геноцид против целата Македонија и сите Македонци.

02 Ноември 2019 - 16:11

Системот може да се поправи само со коренити промени за даим се овозможи на лекарите да имаат подобри услови и плата и да нѐ лечат наши стручњаци и за нас да се грижат наши медицински сестри.

02 Ноември 2019 - 09:49

Со правилен методски пристап, дигитализацијата може да придонесе за јакнење и зголемување на безбедноста на нашата држава преку соработка на институциите на локално и на меѓунардно ниво, како и нивен подобар развој.

28 Октомври 2019 - 11:43

Воопшто нема сомнеж дека брегзитот е стратегиска катастрофа за Европската Унија. Но малку луѓе се чини дека разбираат дека ЕУ се движи кон друга стратегиска катастрофа - овој пат на Балканот, вели Карл Билд во колумна за Вашингтон пост.

27 Октомври 2019 - 19:01

Осум години по почетокот на граѓанската војна во Сирија, диктаторот што не се плаши да употреби хемиско оружје против својот народ, во раце ќе го добие оружјето што му овозможува да ги применува своите овластувања како што сака.

25 Октомври 2019 - 12:51

„Сметам на вас“. Со овие зборови, претседателот Макрон апелираше до граѓаните на Северна Македонија да гласаат за Преспанскиот договор на референдумот на 30 септември 2018.

23 Октомври 2019 - 19:56

Сѐ додека Македонија ја претставуваат „политички најподобните" ќе тонеме длабоко и уште повеќе ќе се раслојуваме.

22 Октомври 2019 - 11:47

По определувањето на мерката ефективен притвор, притворениот раководен функционер не може да издава полноважни правни акти, меѓу другото, и поради фактот што го нема службениот печат.

21 Октомври 2019 - 17:10

Вината за недобивањето на датум за преговори треба да ја барате во вас и вашите соработници и коалициски партнери.

21 Октомври 2019 - 09:16

Ајде од понеделник да се посветиме сериозно на „носење на Европа" во нашата држава.

19 Октомври 2019 - 17:13

Улогите на „добар и лош полицаец“ ќе ги играат кон нас уште долго, доколку не сфатиме дека со итроманска политика не се може подалеку од Табановце до Богородица.

18 Октомври 2019 - 18:39

Неделава, владите на ЕУ повторно решија да го одложат започнувањето на преговорите за пристапување со земјите кандидати Албанија и Северна Македонија, што претставува историска грешка - бидејќи безбедноста и стабилноста на Унијата зависат од трансформацијата на југоистокот.

18 Октомври 2019 - 14:52

Минатата недела, Сирија повторно беше на врвот на меѓународните вести. Земјата, која долги години е вклучена во борбата против екстремистичките групи, повторно се соочи со нов бран на агресија и воена акција. Во средата, на 9 октомври, турската армија, заедно со сириските антивладини бунтовници, го започна маршот кон североисточните делови на оваа земја што предизвика жестоки борби.

17 Октомври 2019 - 16:55

Добар изборен систем треба да биде репрезентативен, но и да овозможува ефикасно владеење.

17 Октомври 2019 - 10:29

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе