Поддршка на Заев за самиот да не шири ѓубре од вести

Пожелно е сите креатори на медиумскиот простор да ја поддржат иницијата на Владата за сузбивање на лажните вести и дезинформации со што позитивно ќе се влијае на нашата секојдневна живеачка.

Така ќе се создаде поздрава атмосфера и за социјални и за творечки успеси.

Очекувам премиерот и неговиот многуброен тим да го погледаат уште неколку пати интервјуто за грчка „Aлфа” и да ги идентификуваат лажните вести и дезинформации во него. За во иднина да не им се повторуваат. Затоа што македонската историска наука од пред осамостојувањето на Република Македонија тоа го заслужува.

1. Илјадниците книги од тоа време, кога се профилираше нацијата, строго внимаваа на фактите. На пример, ги цитираа извештаите на Карнеги комисијата за егзодусот по војните на Балканот, вршеа консултации со Енциклопедија Британика, со Ларус и тн.

2. Македонскиот народ, каде и да живее сега, нема корист од лажни вести и дезинформации. Тие најчесто излегуваат од кујните на пропагандите или од самите политички партии. Или не се свесни колку е ризично да се живее на работ на нервите, или тоа го посакуваат.

3. Премиерот сепак ќе мора да сфати дека неговото интервју за „Алфа” ја вознемири чесната јавност и во татковината и надвор од неа. Не е доволно правдањето дека мислел на Никола Груевски, не мислел на својот народ. Неговите одговори многумина ги доживеаја како дезинформации.

Да ги оставиме настрана партиските кадри и опозициските активисти. Едните ќе го фалат Заев другите ќе го негираат. Апсолутното мнозинство наши граѓани се коректни и чесни луѓе. Од разни причини си помолчуваат, но имаат свое мислење. За да не останат со впечаток дека премиерот распродавал лаички, умно е да извлече поука од своето непромислено интервју.

Божин Павловски

Ставовите искажани во рубриката Колумни се лични ставови на авторите и не се автоматски и ставови на редакцијата на МКД.мк. Редакцијата на МКД.мк се оградува од ставовите во објавените колумни, а одговорноста за изнесеното во нив е исклучиво на авторот.

Сега, кога нашата држава ја предводат анационални лидери, кога супериорната бугарска власт смрди од агресивен национализам, ќе биде тешко да се изгради цврсто пријателство.

повеќе

Иако Буџетот 2020 е популистички, сепак со цврстите ставови за отфрлање на субвенциите за возила и за промена на даночната политика на СДСМ, како и во идејата за понатамошно отворање на Министерството за финансии се наѕира дека Ангеловска знае што прави.

повеќе

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе