Бизнис ликовите на Комората на иднината

Врвно едуцирана тројка ќе го предводи УО, а топ петорка комората. Аргир во Љубљана, Блажевска, Илиевски и Мартиновски во Управниот одбор, a Мукаетов, Јосифовски, Костов, Гечев и Анѓушев во Клубот 100.

Секогаш сум тврдел дека зградите се ништо без личностите. И секогаш сум тврдел дека институциите ги чинат луѓето, а не објектите. На крајот на оваа 2021 година, сакам да истакнам десетина личности, кои, се надевам, ќе остават значаен белег во 2022 година.

По шестгодишното успешно управување со НЛБ Банка АД Скопје, м-р Антонио Аргир, нашиот потпретседател преминува со работа во Љубљана, како извршен помошник на Управниот одбор на НЛБ Д.Д., одговорен за управување со НЛБ групацијата. Неговата улога на новата позиција е да се подобри соработката меѓу членките во Групацијата и да го поддржи понатамошниот раст и развој во регионот. Ова е за прв пат еден кредитен референт да се искачи на едно од највисоките менаџерски позиции што е големо признание и за него и за НЛБ банката во Скопје.

Ова е прв пат во историјата на НЛБ Групацијата колега од една од банките членки да го трасира својот пат од кредитен референт до една од највисоките менаџерски позиции во групацијата, што не е само признание за високо професионалната работа на Антонио Аргир, туку и за успехот на НЛБ банка Скопје. Но, за нас позначајно е што неговата нова позиција се поклопува со нашите регионални активности, преку Коморскиот инвестициски форум (КИФ), коишто територијално се истоветни со земјите на Западен Балкан, што гарантира заедничка соработка во наредниот период. Нека му е со среќа новата позиција којашто овој скромен човек во својата четириесет и шеста година од животот го носи на врвот од банкарскиот сектор во регионот. Така, СКСМ ќе има уште еден свој човек на врвна позиција во регионот.

Денес, исто така, сакам да им посакам добредојде на тројца личности во врвот на Управниот одбор на СКСМ. Станува збор за д-р Анита Блажевска, м-р Борче Илиевски и м-р Зоран Мартиновски. Тие од минатата недела преземаат значајни позиции, но и одговорности во три сегменти од нашето работење, кои досега не беа покриени.

Анита ќе го предводи 74-члениот експертски тим на Комората што и ќе има задача да учествува во концепирањето и креирањето на законските решенија и да направи пресврт на досегашната практика, наместо да чекаме да се изјаснуваме преку ЕНЕР, да се вклучиме во разговорите при концепирањето на законските решенија, бидејќи мислиме дека така ќе бидеме поефикасни во нашата работа. Таа зад себе има силна референца во проектот на менаџирање на усогласувањето на царинските стапки со оние на Европската Унија.

Д-р Анита Блажевска Вработена е во Филип Морис, а работела и во Министерството за финансии. Во образовната надградба од особено значење е нејзината магистерска диплома од JudgeBusinessSchoolво рамки на Универзитетот во Кембриџ, Велика Британија во областа на стратегии и иновации со посебен фокус на странските директни инвестиции, двомесечниот студиски престој за применета економија на Заедничкиот институт на ММФ, Светска банка, ОЕЦД и СТО во Виена, Австрија каде се стекнува со сертификат за извонредност како највисоко признание на Институтот за активно учество и исклучителен придонес во дискусиите за применета економија со меѓународните институции и учество и учеството на семинар во Виена организиран од ММФ за политики и мерки за зголемување на приливот на странски директни инвестиции во земјите од Западен Балкан.

Борче ќе биде задолжен за поддршка на фирмите за корпоративни финансии и инвестиции и со своето искуство ќе помага на компаниите во оваа значајна област. Од „Некском" преку „Т-мобиле“, „Еуромакс рисорсес“ до „М6“, а сега и главен извршен директор на „Шато де Гордон“, села во рајнскиот регион, Болен, Франција, го има градено своето искуство само на овие прашања работејќи на длабински финансиски и инвестициски анализи. Своето образование и академско искуство Илиоски го стекнува на престижни светски училишта и универзитети меѓу кои и во училиштето за менаџмент „Келог“ при универзитетот „Нортвестерн“, Чикаго, САД, Програма за извршно образование; Универзитетот на Шефилд, Обединето кралство извршен МБА по финансии, со специјализација во проектни финансии и Универзитетот „Јорк“ – центар за извршно образование „Шулих“, Торонто, Канада.

Зоран ќе биде задолжен за поддршка на компаниите во релациите со меѓународните финансиски институции и регионалните проекти. Со искуство од 25 години, меѓу кои и позицијата шеф на канцеларија на ИФЦ за Северна Македонија и Црна Гора, изгради реноме на човек кој помогна на многу компании, учествувајќи во проекти вредни преку 300 милиони долари, и со тоа сметам дека може да одговори на оваа позиција. Стипендист на Рон Браун и алумнист на училиштето Кенеди при Харвард, и дополнителни обуки за извршно раководење во САД, Канада, Јапонија и Италија, како и технички и лидерски обуки во рамки на ИФЦ, можат да бидат само од корист за нашето работење. Сакам да им посакам успех во извршувањето на нивните должности и стекнатите искуства на меѓународните универзитети и корпорации на едноставен начин да ги пренесат и во нашето работење кое е усмерено во еден правец - да им се помогне на нашите членки во секојдневното работење.

Клубот 100 - најрепрезентативниот претставник на приватниот сектор во нашата држава, ја има водечката улога во менаџирањето на Комората. Тие ја имаат улогата на преговарачки тим, како во домашните, така и во меѓународните релации и со своето портфолио претставуваат тим за почит. Компаниите на членовите на Клубот 100 заедно остваруваат годишен обрт од над една милијарда евра, имаат над 5.300 вработени и прават годишен профит од преку 100 милиони евра и со години наназад се во листата на најуспешните компании кај нас. Клубот 100 е формиран на 8.6.2021 година и го носи обележјето на стоте години од СКСМ. М-р Живко Мукаетов, Андреја Јосифовски,Хари Костов, Илија Гечеви проф. д-р Кочо Анѓушев се негови први членови и можам да кажам дека со неговото конституирање ја презедоа лидерската позиција во Комората во еден исклучително значаен момент, исполнет со тешки предизвици, предизвикани од енергетската, здравствената и економската криза во која се наоѓаме. Нивната лојалност кон Комората е пример и за сегашните и за идните генерации, како треба да се однесуваат како општествено одговорни и носечки субјекти на економскиот развој.

Со ова сакам да им оддадам јавно признание за нивниот придонес во спроведување на концептот Комора на иднината.

Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Северна Македонија

Ставовите искажани во рубриката Колумни се лични ставови на авторите и не се автоматски и ставови на редакцијата на МКД.мк. Редакцијата на МКД.мк се оградува од ставовите во објавените колумни, а одговорноста за изнесеното во нив е исклучиво на авторот.

(Насловот е на турски со причина, во превод, „писмо или револвер“.)

повеќе

Со фактот што Европа продолжува да плаќа милијарди долари за рускиот гас секој месец, таа и понатаму игра онака како што свири Кремљ, покажувајќи на тој начин дека е заробеник на сопственото задоволство.

повеќе

Грејната сезона заврши во месец април како и секоја година, но последнава беше со многу проблеми кои произлегоа од енергетската криза, од војната во Украина и генерално од светската економска криза.

повеќе