Колумни

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

14 Октомври 2019 - 11:54

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

14 Октомври 2019 - 09:38

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

11 Октомври 2019 - 12:21

Хрватскиот музичар и кантавтор Дадо Топиќ уште во далечната 1973 година во неговата култна песна „Македонија" ја опиша нашата татковина како „земја каде сонцето вечно сјае".

09 Октомври 2019 - 08:59

Одолговлекувањето на истрагата за случајот „Рекет" е тесно поврзана со политичките проценки за тоа до каде може да се оди во тактиката „жртва за квалитет".

08 Октомври 2019 - 19:04

Освен што претседателот доживотно има право на користење на канцеларии и услуги од тројца советници, нема никаква регулација на неговите одговорности кон државата за да се оправда доживотно гарантираната финансиска поддршка.

07 Октомври 2019 - 14:15

(Реакција на колумната на Наум Кајчев „За Гологанови и нашата општа историја - 2“, објавена на 5 октопмври на МКД.мк)

07 Октомври 2019 - 08:46

Воведувањето можете да го направете фазно, но брзо и тоа за максимум 6 месеци (пред да има нова влада).

07 Октомври 2019 - 08:33

(Реакција на колумната на Горан Стојанов „Само едно име, Македонци“, објавена на 22 септември 2019 година, на МКД.мк)

05 Октомври 2019 - 07:56

Навистина е тешко да се разберат бугарските реагирања во последно време - зошто самите сакаат да си стават трн во здрава нога. Зошто толку им и важно да докажат дека Гоце Делчев бил Бугарин?

03 Октомври 2019 - 11:19

Којзнае што очекуваа повеќето посетители на вчерашниот концерт на прославениот Ерос Рамацоти во А1 арената во Скопје, додека салата полека се полнеше... а доживеаја вистински огномет од емоции!

01 Октомври 2019 - 14:57

Го разбирам „триумфализмот“ и радоста од добра вест, но никако не се согласувам со „димензијата“ на објавената вест сврзано со „зеленото светло“ од Германија.

29 Септември 2019 - 07:42

Коалиција на граѓаните. Граѓаните на Македонија се единствената сила која може да ја урне оваа „диктатура" на политичките партии.

28 Септември 2019 - 08:07

Приоритетна задача стопирање необмислената дисперзија на факултетите како резултат на самоволен чин на Владата детерминиран од интересите на политичките партии.

26 Септември 2019 - 10:55

Воспоставувањето и ефикасното управување со заштитените морски подрачја обезбедува обновување на рибниот фонд, зачувување на подморјето како и приходи за локалната заедница.

25 Септември 2019 - 14:42

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе