Колумни

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

13 Септември 2021 - 19:22

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

12 Септември 2021 - 12:07

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

11 Септември 2021 - 07:16

Со оглед на низата потфрлувања во последните неколку години, челните луѓе на фестивалот треба да си го постават прашањето – до себеси и до фамозните „надлежни“ (оти, нели, секогаш парите се изговор и проблем): quo vadis, СВП?

10 Септември 2021 - 08:39

Моите колеги, просветни инспектори и нивните блиски кои дипломираа, или пак магистрираа во време кога наместо да го спроведуваат Законот за високото образование си ги злоупотребуваа овластувањата.

07 Септември 2021 - 06:54

Луѓето се непостојани суштества кои често сакаат да ги надвладеат трагедиите од кои најмногу стравуваат.

06 Септември 2021 - 17:38

Васко Ташковски (Нижополе,1937) во изминатите шест децении творечка дејност одбележа значајна етапа во современите текови на македонското сликарство. 

06 Септември 2021 - 07:16

Случајот со Беливук покажува колку длабоко е политизирана српската држава, но и дека судството во Србија засекогаш ќе остане под силно политичко влијание и притисок.

04 Септември 2021 - 19:09

Длабоката поделеност околу учеството на Горан Бреговиќ на фестивалот во Корча ја отсликува на најдобар начин поделеноста која владее кон проектот „Отворен Балкан“. 

01 Септември 2021 - 18:10

Граѓанските организации можат да доведат до поголема свест на младите за политичкиот живот преку организирање на работилници, кратки курсеви и јавни настани со познати говорници каде што младите уште повеќе би биле свесни за нивната сила и моќ што ја имаат во општеството.

30 Август 2021 - 16:07

Со текот на времето панславистичката пропаганда ги заменила местата на македонскиот и бугарскиот лав и му ја одзела круната на македонскиот во корист на бугарскиот.

28 Август 2021 - 15:12

Ако погледнеме пошироко од Авганистан, ќе забележиме дека кризата со либерално-демократскиот систем почна да се појавува и на Западот.

27 Август 2021 - 17:00

Огромен напредок во имплементацијата на моделот на дуалното образование – од 11 до 211 нови фирми.

26 Август 2021 - 07:38

Судските одлуки е потребно да бидат јасни и концизни, но и покрај тоа, во одредени индивидуални одлуки на судовите на национално ниво се утврдени обемни параграфи кои би требало да обработуваат различни сегменти од фактичката состојба, а кои се тешки за следење од страна на граѓаните/граѓанките.

25 Август 2021 - 13:11

Високите температури, сушата и ниското ниво на свест толку многу ги потпалија страстите на политичката елита, а богами и шумите, што црно ни се пишуваше, ако не заврнеше дожд.

24 Август 2021 - 11:34

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе