Анализа

Идејата на лидерите на Србја и Косово за размена на територии е огромен ризик за поширокиот регион, бидејќи би можела да послужи како страшен преседан за лидерите кои негуваат сепаратистички амбиции, пишува Џуди Демпси, аналитичарка на Карнеги Европа институтот во колумната за Вашингтон пост „Косово и Србија зборуваат за прекројување на границите. Тоа е ужасна идеја“.

Поради сомнение за сторени две кривични дела
По шпекулациите дека власта обезбедила двтотретинско мнозинство
Извештај на Стејт департментот

Македонија

Не е во прашање само Русија VS Западот. Има нов играч на масата.

повеќе

Ако на референдумот на 30 септември македонските гласачи изгласаат да се смени името на нивната држава во Северна Македонија, НАТО треба да ја покани нивната влада во Алијансата.

повеќе

Паметам како вчера да беше: пред самиот распад на Југославија, по локалните пазарчиња на таа земја нагло се расшетаа сомнителни типови што шиткаа лажњаци на статусниот симбол на мојата генерација - славните фармерки „петсто кец”. 

повеќе

Оффенсив

Прво: бракот е како лотарија, па веројатно нема да добиеш. Ама ако добиеш тоа е толку добро што само за тоа вреди да се проба. Второ: 50% од браковите завршуваат со развод, ако ти кажам дека надвор има  50% шанси да паѓаат метални кугли, ти ќе останеш дома, нема да стапнеш надвор. Трето: да купиш куќа ќе ти дадат 50 формулари што треба да ги пополниш, што ти објаснуваат сè... кога влегуваш во брак не добиваш ни едно ливче, ни летка на која пишува „само што ја направи законски најважната работа во твојот живот.“ Има уште.