Обвинителство

За 34 скопјани се бара казна од по 2.000 евра за непочитување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Скопје побара парична од по 2.000 евра за 34 граѓани на Скопје кои не го почитувале полицискиот час.

Како што соопштија од Обвинителството, сите обвинети не ја почитувале Одлуката за забрана и посебен режим за движење и за време на полицискиот час биле затекнати надвор од нивните домови без да поседуваат соодветни дозволи за движење.

Надлежните јавни обвинители на Основниот кривичен суд Скопје му предложија за секој од обвинетите да изрече паричнa казнa во висина од 100 дневни глоби, а вредноста на една дневна глоба да биде определена на 20 евра во денарска противвредност.

 

„Каде да летнеме викендов е пристап што како таков повеќе нема да постои“...

повеќе

Зголемувањето на парите за финансирање на партиите не помагаат во поттикнувањето на политичката активност на граѓаните, туку веројатно и делуваат контрапродуктивно, зголемувајќи ја недовербата во партиите и политичарите.

повеќе

За помалку од еден месец по олеснувањето на рестриктивните мерки, Косово се соочува со нагло зголемување на бројот на случаи со ковид-19, 

повеќе