Пустошење на македонските цркви

Во Тресонче украдени 32 вредни икони

Нов грабеж и опустошување на уште една македонска црква се случил вчера во дебарското село Тресонче, од каде што биле украдени 32 вредни икони.

 

Била ограбена црквата Свети Петар и Павле. Непознати разбојници насилно влегле во просториите и украле пет големи и 27 мали икони.

Инаку, од почетокот на годината досега се ограбени дваесетина цркви, од кои речиси сите во селата на западна Македонија.

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе