Во македонски камион откриени мигранти скриени во кафези за багери

Српските цариници на граничниот премин Хоргош на границата со Унгарија вчера откриле мигранти во македонски камион кој превезувал безбедносни кафези, информираше Царинската управа на Србија.

Цариниците на снимките од скенерот забележале човечки силуети во металните кафези за работни машини-вилишкари, багери, кранови и слично, кои од Македонија требало да бидат транспорирни за Белгија.

Овие кафези се наменети за луѓе што работат на овие машини и имаат страничен отвор за да влезе работникот, така што мигрантите го искористија токму тоа. Кафезите имале заштитна обвивка и било јасно дека некој им помогнал да влезат во овој карго, без разлика дали станува збор за други мигранти или шверцери на луѓе.

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе

Веќе четврта деценија штом општеството се фокусира на македонско-бугарските или македонско-албанските односи, на улиците излегуваат навивачките групи со навредливиот репертоар. Спонтано? Ајде, Ве молам.

повеќе

Нивото на Советот на Центар никако да порасне и да ги покаже демократските капацитети и зрелоста очекувани од граѓаните.

повеќе