Во Скопје

Во изминатите три дена 23 сообраќајки, повредени 14 лица

Во изминатите три дена на подрачјето на Град Скопје се случиле 23 сообраќајни несреќи, во кои со телесни повреди се здобиле 14 лица.

Според денешните информации од СВР Скопје 110 возачи се движеле со поголема брзина од дозволената. Од сообраќај се исклучени 80 возачи и тоа 29 кои управувале возило под дејство на алкохол, 44 пред да се стекнат со право на управување, а седум возачи почетници. Полицијата исклучила од сообреаќај и 51 возило, од кои 39 биле не регистрирани, а 12 технички неисправни.

Пајакот подигнал 80 возила кои биле не прописнхо паркирани.

За не користење заштитен шлем односно кацига, полицијата казнила 30 возачи на велосипед со мотор, мопед и мотоцикл.

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе