Во полициската акција „Фаланга 2“

Утрово е уапсен Паско Кузман, директорот на Управата за заштита на културното наследство

Паско Кузман, директорот на Управата за заштита на културното наследство, е уапсен утринава под сомнение дека незаконски тргувал со икони и други предмети од културна и археолошка вредност.

Како што информираа од полицијата, неговото апсење е дел од полициската акција „Фаланга 2“, во која претходно беа уапсени 19 лица, меѓу кои и инспектори во Управата за заштита на културното наследство, како и вработени во Музејот на Македонија и Музејот во Демир Капија, и еден полицаец од  Велес.

Паско Кузман со лисици на раце беше однесен на распит кај истражен судија.

Според полицијата, станува збор за криминална група што подолг период вршела незаконски ископувања на повеќе археолошки локалитети во земјата, при што пронајдените предмети со културна и археолошка вредност ги продавала во странство. Според сознанијата на полицијата, истата група била вклучена и во продажба на икони од непроценлива вредност што во последните месеци беа украдени од повеќе цркви во земјава.

 

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе