Три лица полесно повредени во сообраќајки во Скопје

Три лица се полесно повредени во три сообраќајни незгоди што се случиле изминатото деноноќие на подрачјето на Град Скопје. Во две сообраќајки е причинета материјална штета.

Според билтенот на СВР Скопје, евидентирани се 14 возачи кои возеле побрзо од дозволеното, а од сообраќај се исклучени седум возачи кои биле под дејство на алкохол, седум возачи кои возеле пред да се стекнат со правото на управување на моторно возило и четворица возачи почетници.

Сообраќајната полиција исклучила од сообраќај и 14 нерегистрирани возила.

На црвено светло поминале осум возачи, 11 користеле мобилен телефон додека возеле, а петмина не носеле сигурносен појас.

Изминатото деноноќие издадени се и 99 казни за непрописно паркирање, а со специјалното возило „пајак“ подигнати се 92 возила.

Одделението за превенција денеска треба да одржи посебна воспитна мерка – сообраќајна поука на која ќе присуствуваат граѓани кои во својство на пешаци направиле различни прекршоци.

Граѓаните сѐ повеќе ја согледуваат неопходноста од непартиска форма на самоорганизирање.

повеќе

Придобивките од дрвјата за урбаниот екосистем и квалитет на воздухот можат да се зголемат со систематско планирање на зелениот простор. Дизајнирањето на зелените простори во градовите треба да ја опфати и функцијата за чистење на воздухот.

повеќе

На Грците не им е важно дали вечно ќе ја нарекуваат соседната земја „Скопје“, или дали соседите утре сами ќе почнат да се нарекуваат „Република на Осамениот Бор“. Она што ним навистина им е важно е како ја нарекува остатокот од светот.

повеќе