При контроли во Скопје

Сообраќајната полицијата фати 49 лица без возачка дозвола

Сообраќајната полиција во текот на вчерашниот ден само на територијата на Скопје изрече вкупно 402 казни.

Без возачка дозвола управувале 49 лица, а 47 возачи се казнети поради тоа што возеле технички неисправни или нерегистрирани возила. Под дејство на алкохол возеле 5 лица, а 70 казни се изречени за погрешно паркирање. Водено, јазнети се 29 лица кои биле затекнати во возило без заштитна маска. Сообраќајната полиција казни и 33 пешаци..
Засилените сообраќајни контроли продолжуваат и во наредните денови, велат од полицијата и апелираат да се почитуваат сообраќајните правила и прописи.

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе