Скопјанец доби кривична, преку Фејсбук се заканувал на пратениците

Од Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика во МВР во координација со Основното јавно обвинителство- Скопје повикале 49-годишен скопјанец на разговор затоа што преку Фејсбук ширел ксенофобичен материјал и ја загрозил сигурноста на пратениците.

Станува збор за објави во последните неколку денови, а скопјанецот на разговор во полициска станица бил повикан вчера.

Одземени се докази и по документирање на случајот тој ќе добие кривична пријава.

Според првичните сомненија тој е осомничен за загрозување на сигурност и ширење на расистички и ксенофобичен материјал по пат на компјутерски систем.

Од МВР нагласуваат дека ги следат активностите и ги повикуваат граѓаните кои се изложени на вакви закани или сведочат вакви закани, истите да ги пријават во најблиската полициска станица или на адресата cybercrime@moi.gov.mk.

Неопходно е да се надминат бариерите кои во моментов се присутни во регулаторната, политичката, финансиската и пазарната рамка и кои го кочат напредокот кон обновливите извори на енергија.

повеќе

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе