Велес

Работник во „Брако“ бил тешко повреден додека работел на машина

Вработен во фабриката „Брако" во Велес бил тешко повреден додека работел на машина за обработка на жица, вчера во фабриката.

Несреќата се случлила вчера во 9 часот, во погонот Клинчара во фабриката Брако. Додека вработениот Ѓ.Д.(41) од Велес работел на машина за обработка на жица, во еден момент бил вовлечен во машината и приклештен од жицата по што машината автоматски престанала со работа.

По несреќата, повредениот работник со возило на итна медицинска помош бил пренесен во велешката болница каде му биле констатирани тешки повреди. Поради сериозноста на повредите работникот бил пренесен на лекување на Комплекс клиники „Мајка Тереза“ во Скопје.

За прв пат имаме постапки за амнестија кои не се водат по службена должност (ex officio), туку по приватна иницијатива на засегнатите странки (ex privata).

повеќе

Причината за загриженост не е дали ЕУ успева да создаде функционални и стабилни земји или не, туку тоа што ангажманот на ЕУ во регионот води кон губење на кредибилитетот на Унијата како меѓународен актер и кон неуспех на нејзината Заедничка надворешна и безбедносна политика.

повеќе

Зошто егзистирањето на Северна Македонија „во духот на Преспанскиот договор“ ќе значи фактичко постоење на една орвеловска држава?

повеќе