Проценител на штети од земјотрес заработил 20.000 евра

СВР Охрид поднесе кривична пријава против Р.В. (62) од Охрид поради постоење основи на сомневање за сторено продолжено кривично дело „злоупотреба на службена положба и овластување“.

Р.В. во текот на 2017 и 2018 година, како претседател на комисија за процена и утврдување на висина на штета настаната од природни непогоди и други несреќи, во 24 предмети за обештетување од земјотресите во 2017 година, без приложена целокупна документација во предметите, утврдил значително повисоки суми од проценатата штета. Штетата на буџетот на општина Охрид била 1.203.054 денари.

Да се стави точка на великобугарскиот шовинизам е насловот позајмен од едно писмо напишано во јули 1946 година од Илинденската организација до Владата на слободна Македонија.

повеќе

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе