Притвор и психијатриско лекување за двајца тетовчани кои нападнаа полициски службеници

Денеска Секторот за внатрешни работи Тетово до Основното јавно обвинителство Тетово поднесе кривична пријава против А.М.(40) и Л.М.(39), двајцата од тетовско Гајре.

За нив постои основи на сомнение дека сториле кривични дела: "напад на службено лице при вршење работи на безбедноста", казниво по член 383 став 2 од Кривичниот законик и " противправно лишување од слобода" согласно член 140 став 1 од КЗ, а Л.М. и за кривично дело "неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје и распрскувачки материи" казниво по член 396 од КЗ..

Со кривичната пријава двајцата биле изведени пред судија во претходна постапка на Основниот суд Тетово, кој на А.М. му определил мерка притвор од 8 дена, додека на Л.М. мерка за безбедност- задолжително психијатриско лекување и чување во здравствена установа. А.М.ќе биде спроведен во КПУ Затвор "Скопје" во Скопје за издржување на притворот.

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе

Здруженост, сплотеност и поврзаност на луѓе, друштва, организации и институции кон една заедничка цел или поради заедничка причина. 

повеќе