Пожар беснее во Кавдаречко, се приближува кон градот

Состојбата со пожарот кај росоманското село Манастирец се уште е критична, а се појави и нов кај соседното Трстеник.

Командиорот на Територијалната противпожарна единица Кавадарци, Александар Чадамов информира  дека во моментов во гаснење на пожарот во манастирскиот атар учествуваат девет пожарникари и пет работници од „Македонски шуми”.

„Во моментов ги повикуваме сите слободни пожарникари кои не се на смена, за да не го оставиме градот Кавадарци на милост и немилост, бидејќи огнот од кај Трстеник се движи кон Кавадарци и борјата на ридот Голем Љубаш, кои се своевидни бели дробови за кавадарчани“, нагласува Чадамов.

Дополнителна екипа пожарникари е испратена на новото жариште кај Трстеник.

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе