Поднесена кривична пријава

Оштетил јавно претпријатие за износ од 35.002.482 денари

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Виница, до Основното јавно обвинителство Кочани, поднесе кривична пријава за злоупотреба на службена положба и овластување и несовесно работење во службата против едно лице, за кое постои основано сомневање дека како директор на Јавното комунално претпријатие „Солидарност" – Виница во периодот од 01.01.2014 до 22.11.2017, го оштетил јавното претпријатие за износ од 35.002.482 денари.

„Пријавениот, во периодот од 01.01.2014 до 22.11.2017, како директор на Јавното комунално претпријатие „Солидарност" – Виница, без претходно донесена одлука на Управниот одбор и без финансиски план за начинот на користење на средствата од буџетот, од буџетот на комуналното претпријатие за репрезентации потрошил сума од 2.249.950 денари. Исто така, пријавениот во истиот период, со непреземањето на потребните мерки и активности за наплата на побарувањата, дозволил да застарат ненаплатени побарувања во износ од 32.752.532 денари. На тој начин пријавениот го оштетил јавното претпријатие за износ од 35.002.482 денари“, се вели во соопштението од Министерството за внатрешни работи.

Против И.С. (47) од Виница постојат основи на сомнение за сторени две кривични дела „злоупотреба на службена положба и овластување" по член 353 став 3 во врска со член 45 и „несовесно работење во службата" по член 353-в став 3 во врска со член 45 од Кривичниот Законик.

Работите во Македонија забегаа до тој степен што за нив мора да се пишува отворено, „револуционерно“.

повеќе

Минатата недела во јавноста се актуелизираше дискусијата за концептот на даночната реформа.

повеќе

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе