Сообраќајна контрола

Од казнетите во Скопје, повеќе од половината за недозволено паркирање

Во текот на вчерашниот ден на територијата на Скопје изречени се вкупно 68 казни за сообраќајни прекршоци, од кои 39 се за непрописно паркирање. Казни им се напишани на 12 лица кои возеле без возачка дозвола, на пет возачи затоа што користеле мобилен телефон додека возеле, а тројца возачи се регистрирани како поминуваат на црвено светло на семафорот..

Од МВР апелираат да се почитуваат сообраќајните прописи и во сообраќајот да се учествува одговорно.

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе