Обвинение против сметководител, парите од сметка на нотарката ги префрлал на сметка на сопругата

Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвининение против сметководител поради проневера во служба на 10.913.195 денари (околу 177 илајди евра), кој неовластено пополнувајќи и имитирајќи го потписот на оштетената нотарка потпишал 211 налози за пренос на парични средства. Парите ги префрлал од сметката на нотарката на сметка на својата сопруга.

„По спроведување на истражната постапка, обвинителството утврди дека обвинетиот водејќи сметководство на нотарска канцеларија во Скопје, во периодот од 28 април 2016 година до 28 ноември 2019 година, со намера за себе да присвои противправна имотна корист присвоил пари кои му биле доверени во службата во значителна вредност од 10.913.195 денари“, информираат од ЈО Скопје.

Од Обвинителството објаснуваат дека обвинетиот средствата ги префрлал од оперативни сметки на нотарот од повеќе различни банки на банкарска сметка која нотарката ја имала во една банка, во која и сопругата на обвинетиот имала сметка.

„Потоа обвинетиот ги префрлил паричните средства од сметката на нотарката на банкарската сметка на неговата сопруга, од каде како овластен потписник ги подигнал во готово паричните средства“, информираат од ЈО Скопје.

 

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе