Малолетник пазарел со лажни банкноти

Полицијата од Делчево поднесе кривична пријава против 17-годишник од овој град и против Б. И. од делчевското село Град, со престојувалиште во Италија, поради сомнение за сторено кривично дело фалсификување пари.

Како што информираат од МВР, во периодот од 25 октомври до 27 ноември минатата година малолетникот набавил и држел кај себе повеќе фалсификувани банкноти во апоени од 50 евра, од кои четири пуштил во оптек во продажни објекти и менувачница во Македонска Каменица.

При претрес кај него биле пронајдени и одземени 35 банкноти.

Б. И. зел една фалсификувана банкнота од малолетникот и му ја дал на друго лице, кое, незнаејќи дека е фалсификувана, ја пуштило во оптек во продажен објект во Делчево.

Кусокот во глобалното производство на вакцини против КОВИД-19 може да се надомести доколку на производителите ширум светот им се даде пристап до потребната технологија и знаење. 

повеќе

Европа е решена да се ослободи од меката моќ на Москва (енергенсите), а и на дипломатско поле сака да и стави до знаење дека и за неа ќе има „црвени линии“. 

повеќе

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе