Лихвар од Прилеп добил кривична пријава

Надворешната канцеларија за криминалистички работи во Прилеп поднесе кривична пријава против С.Т. (48) порани сомневање за лихварство.

Во текот на јули 2019, П.Ј. од Неготино од пријавениот побарал на заем 70.000 денари, кој го условил со несразмерна камата. Притоа, пријавениот, како залог зел комбе, сопственост на П.Ј. и бугарска патна исправа на име на П.Ј. Неготинчанецот во четири наврати на пријавениот му исплатил вкупно 25.000 денари како камата, а кога на 6 септември отишол да го исплати долгот, пријавениот не ги зел парите и го задржал комбето за себе. 

Нашиот процес на преговори многу веројатно ќе биде предмет на уште построги критериуми и мониторинг имајќи ги предвид искуствата на земјите кои во моментот преговараат. 

повеќе

На Македонија и Бугарија им треба дебата која ќе го унапреди историското разбирање без робување на идеологии, митологии и политики.

повеќе

Македонизмот често е мистика и точка на недоразбирање и меѓу Македонците и на Македонците со другите народи во и околу Македонија.

повеќе