Купиле 983 кубни метри дрво, а не платиле данок

Полицијата од Радовиш поднесе кривична пријава против Т.В. (68), Е.В.(57), двете од село Ораовица, радовишко и М.П. (58) од Радовиш поради постоење основи на сомневање за сторено кривично дело „даночно затајување“.

Во 2016 година пријавените, по претходно склучен договор за купопродажба на 983 кубни метри огревно дрво, се стекнале со приход од 2.360.220 денари. Но, во пријавата за приходите во 2016 пријавените не го пријавиле наведениот износ, со што се стекнале со противправна имотна корист во висина на предвидениот пресонален данок на доход, на штета на Буџетот на Македонија.

Наместо да седнат заедничи и оние од власта и оние од опозицијата и да се договорат околу стратегијата за борбата со најголемата опасност, тие мудруваат и кажуваат бајки.

повеќе

За жал во овие тешки времиња некои политичари се занимаваат и со вируски патриотизам: на корона не сме се обратиле мултилингвално.

повеќе

Кога кризата со коронавирусот ќе заврши, светот повеќе нема да биде ист, концептот на неолиберализмот ќе биде редизајниран.

повеќе