Купиле 983 кубни метри дрво, а не платиле данок

Полицијата од Радовиш поднесе кривична пријава против Т.В. (68), Е.В.(57), двете од село Ораовица, радовишко и М.П. (58) од Радовиш поради постоење основи на сомневање за сторено кривично дело „даночно затајување“.

Во 2016 година пријавените, по претходно склучен договор за купопродажба на 983 кубни метри огревно дрво, се стекнале со приход од 2.360.220 денари. Но, во пријавата за приходите во 2016 пријавените не го пријавиле наведениот износ, со што се стекнале со противправна имотна корист во висина на предвидениот пресонален данок на доход, на штета на Буџетот на Македонија.

Нашиот капацитет за справување со општи кризи е ограничен. Дали здравството е немоќно, или ние не можеме да се прилагодиме на промени?

повеќе

 За базата во Ново Село, Бугарија не добива ни долар за закупнина, а отворени се и бројни прашања за животната средина.

повеќе

Се поставува прашањето, дали треба да се жртвува слободата за сметка на жртвите кои се последица од вирусот, кој не можеме да го спречиме освен со строги санкции и мерки?

повеќе