Кривични пријави за ширење говор на омраза на социјалните мрежи, најавува МВР

По документирање на случајот со објавата на Фејсбук од извесна Фросина Тина Мартиновска која деновиве е споделена на оваа социјална мрежа Министерството за внатрешни работи најави кривична пријава.

„Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика во координација со надлежното обвинителство континуирано презема мерки и активности за санкционирање на ширењето на говорот на омраза на социјалните мрежи, најчесто на Фејсбук, а таков е случајот и со објавата од извесна Фросина Тина Мартиновска која деновиве е споделена на оваа социјална мрежа и по документирањето на случајот ќе биде поднесена соодветна кривична пријава“, соопшти МВР.

Оттаму информираат дека по извршените проверки во персоналната евиденција констатирано е дека лице Фросина Мартиновска не работи во МВР, како што беше пренесено во дел од медиумите.

Од МВР најавуваат дека Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика и понатаму ќе продолжи со активностите со цел санкционирање на ваквите случаи и ги повикува сите граѓани ваквите случаи да ги пријават во најблиската полициска станица или на адресата cybercrime@moi.gov.mk.

Кој беше против осудата на комунизмот. За работите да станат појасни.

повеќе

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе