Кривична за поранешен градоначалник на Кавадарци

Надворешната канцеларија за криминалистички работи Кавадарци поднесе кривична пријава против Александар Панов (50), поранешен градоначалник на општина Кавадарци, како и против Ѓ.Ч.(58) управител на „Масон инженеринг" дооел- Скопје и Љ.Ѓ.(63) управител на „Хидроградежен инженеринг" доо- Скопје поради постоење на основано сомневање за сторени кривични дела „Злоупотреба на службена должност и овластување".

„Првопријавениот кривичните дела ги сторил во периодот од 2014 до 2016 година на тој начин што како градоначалник на општина Кавадарци, ја злоупотребил својата службена положба и овластување во врска со градба на модуларна паркинг/катна гаража  на ул,, 1 Мај,, во Кавадарци на земјиште сопственост на Република Северна Македонија иако знаел дека за  таквата градба нема одобрение за градење издадено од надлежен орган и е исплатена висока фактура за модуларен објект, катна гаража, со што направил вкупна материјална штета на буџетот на општина Кавадарци во вкупна вредност од 29.773 961 денари“, велат од МВР.

Според полицијата, Ѓ.Ч. кривичните  дела ги сторил во периодот од 2014 до 2016 година година злоупотребувајќи ја својата службена положба и овластување како одговорно лице во „Масон инженеринг“ дооел  Скопје и  во својство на изведувач, изведувал градба на земјиште соственост на Република Северна Македонија  иако знаел дека предметната градба нема одобрение за градење издадено од надлежен орган

Третопријавениот, Љ.Ѓ. кривичното дело го сторил во периодот од 2014 до 2016 година на тој начин што, ја злоупотребил својата службена положба и овлстување и  како одговорно лице во својство на стручен  технички надзор на изградба на градежни работи, вршел надзор над градба иако  знаел дека предметната градба нема одобрение за градење издадено од надлежен орган.

Тоталното разочарување од сите мејнстрим политички елити, вклучувајќи ги и зелените, континуирано води кон отуѓување на граѓаните, за што доказ е се помасовното бојкотирање на изборните процеси.

повеќе

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе