Кривична за дебарчанец, сечел дрва покрај Дебарско Езеро

ОВР Дебар поднесе кривична пријава против Т.П.(23) од с.Баништа, дебарско, поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „узурпација на недвижности", „бесправно градење" и „пустошење шуми".

 Пријавениот во 2021 година, на парцела во државна сопственост, лоцирана покрај брегот на Дебарско Езеро, исекол стебла од дрвја, без одобрение за градење изградил објект за домување од тврд материјал и притоа се стекнал со имотна корист во вредност од 268.820 денари.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе