Кривична против ексдиректор на ЈП „Национални шуми“ од Демир Капија

Полициска станица Неготино поднесе кривична пријава против двајца вработени во Јавното претпријатие „Национални шуми“ Демир Капија, поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „несовесно работење во службата“ и „злоупотреба на службена положба и овластување“.

Според информациите од МВР, се работи за С.Р.(44) и Д.Б.(48), двајцата од Демир Капија, едниот референт, а другиот технички директор во претпријатитето.

Како што се наведува, на 07.02.2019, првопријавениот, како референт во Јавното претпријатие издал испратница за количина на огревно дрво помала од фактичката состојба, со што го оштетил буџетот на ЈП „Национални шуми“ и Буџетот на државата.

Второпријавениот, во својство на технички директор усно се договорил со сопственик на железара во Демир Капија да направат компензација, односно вработените во Национални шуми да земат разновидна роба од неговата железара за потребите на ЈП „Национални шуми“, а тие за возврат да му дадат огревно дрво.

Поентата на глобализмот е максимално економско вмрежување во десетици економски сојузи на секоја држава.

повеќе

Социјалниот маркетинг веднаш би можел ефективно да придонесе во напорите против нееколошкото однесување во нашата земја.

повеќе

Античкиот грчки филозоф Хераклитус, кој живеел пред Сократ, Платон и Аристотел, е авторот на често користената поговорка „панта реи“ (Panta rei), односно, во превод, поедноставено: ,„сѐ тече, сѐ се менува, ништо не останува исто, нема апсолутна вистина и единствена реалност е повеќегодишно движење“.

повеќе