Кривична против дебарчанец, узурпирал земјиште

 ОВР Дебар поднесе кривична пријава против О.Ј. од Дебар поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела „узурпација на недвижности", „бесправно градење" и „пустошење шуми". 

Пријавениот, во 2021 година на земјоделско земјиште во државна сопственост покрај брегот на Дебарско езеро, во место викнано „Борова шума", узурпирал земјиште, исекол стебла црн бор и на истата локација без одобрение за градење, изградил градежен објект со тврд материјал, при што се стекнал со материјална корист од 215.360 ден.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе