Кривична пријава против управител на фабрика за екстракција на канабис

Прилепската полиција денеска до надлежното ОЈО поднесе кривична пријава, поради постоење на основи на сомневање дека лицето К.Б. (36) од Скопје, управител на правен субјект за вршење на дејност производство на маслени екстракти од канабис за медицински цели, подружница во село Алданци, Крушевско, го прекршило член 95-в став 2 од Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци, како и против правното лице, за прекршување на член 95-в став 1 од истиот закон, соопштија од Министерството за внатрешни работи.

Врз основа на претходно добиени сознанија дека во правниот субјект се врши дејност одгледување на растенија канабис, спротивно на одредбите од Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци, на 20 декември 2020 полициски службеници од Одделот за криминалистичка полиција и членови на владина Комисија за оценување на исполнетост на условите по однос на простор, опрема и кадар за одгледување на медицински канабис, бил извршен вонреден инспекциски надзор и увид во правниот субјект, при што било констатирано дека во правниот субјект биле засадени растенија канабис во различна вегетативна фаза за кои не е затекната документација за евиденција.

На 12 јануари, со цел обезбедување на докази дека постојат основи на сомневање дека во правниот субјект се постапува спротивно на законските одредби од Закон за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци и се одгледува канабис без соодветна евиденција, по дадени насоки од Комисијата, сите простории на правниот субјект се пломбирани и изречена е забрана за вршење какви било активности во однос на одгледување на канабис за медицински цели. Од страна на Одделот за криминалистичка полиција – Сектор за недозволена трговија со дрога оружје и опасни материи во координација со ОВР Прилеп на 26 јануари, врз основа на претходно издадена судска наредба од судија на претходна постапка од Основен кривичен суд Прилеп, бил извршен претрес во правниот субјект во село Алданци, Крушевско, во присуство на управителот К.Б, соопшти МВР.

При претресот, од правниот субјект се одземени 18.301 растенија канабис кои биле спакувани во 247 вреќи, компјутерска опрема и документација поврзана со работењето на правниот субјект. Ден претходно врз основа на наредба од судија на претходна постапка издадена од Основен кривичен суд Скопје 1 извршен е претрес и во седиштето на правниот субјект во Скопје, при што е одземена документација и компјутерска опрема, поврзана со работењето на правниот субјект, соопшти МВР.

Јане бил свесен дека деновите му се одброени и отворено говорел за тоа. Знаел дека многумина имаат причина да го ликвидираат, дека им пречи во остварувањето на нивните „повисоки цели“.

повеќе

Во македонскиот интернет простор постојано се појавуваат и гаснат портали, со што засекогаш исчезнуваат и објавените содржини.

повеќе

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе